Megint gond van a Tokajival?
November 8-án dönt az Európai Unió törvényszéke a tokaji bor elnevezésének ügyében a Magyarország által indított perben.
2012. október 25. 19:06

Erről tájékoztatott Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság sajtóosztályának munkatársa.

Magyarország 2010 áprilisában fordult a törvényszékhez, azt kérve, hogy töröljék a Tokajra utaló szlovákiai bejegyzést a borok eredetmegjelöléseit tartalmazó uniós elektronikus nyilvántartásból, az E-Bacchus listáról.

Az ügy előzménye, hogy Magyarország és Szlovákia egy 2004-ben megkötött egyezményben rögzítette, hogy a tokaji borvidék szlovákiai része a Tokajská vinohradnícka oblas» elnevezést viseli, ez magyarul tokaji borvidéket jelent.

Az elnevezést oltalom alatt álló eredetmegjelölésként (OEM) be is jegyezték az E-Bacchus listában, azonban később az Európai Bizottság Szlovákia kérésére a kifejezést Vinohradnícka oblas» Tokaj OEM-re változtatta, tehát a melléknévi „tokajská”, vagyis „tokaji” alakot főnévre („Tokaj”) cserélte, ami már teljesen azonos a nyilvántartásban szereplő magyar bejegyzési formulával.

Magyarország szerint a „Tokaj” elnevezést tartalmazó eredetmegjelölés, illetve a palackokon erre utaló címke azt a feltételezést ébresztheti a fogyasztókban, hogy a Szlovákiában előállított, de nem a Magyarországon érvényes követelményrendszer alapján készült bor a hazánk számára védett „Tokaj” eredetmegjelölést viselő borral azonos.

Az ügyben tartott februári tárgyaláson az Európai Bizottság képviselője a magyar kérés elutasítását kérve a tárgyaláson azzal érvelt, az OEM-módosítás háttere pusztán az volt, hogy Szlovákia eredetileg tévesen adta meg a „tokajská” formulát tartalmazó kifejezést, majd ezt javította, összhangba hozta saját nemzeti jogi szabályozásával – írta a vg.hu. 

mmonline.hu
MTI Hírfelhasználó