Írásbeli kérdés az Európai Bizottsághoz: meddig tűri a diszkriminatív Benes-dekrétumokat?
Bagó Zoltán fideszes, Mészáros Alajos felvidéki (MKP) és Tőkés László erdélyi (EMNP) írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a Benes-dekrétumok ügyében.
2012. október 26. 14:24

A dokumentumban a képviselők rámutatnak: a diszkriminatív jogszabályokat Szlovákia 2007-ben megerősítette, ezért az Európai Bizottságnak fel kell lépnie azokkal szemben.

A képviselők beadványukban felhívták a figyelmet: Szlovákiában a hírhedt nürnbergi törvények logikáját idéző jogszabályok vannak mind a mai napig hatályban. A dokumentumban a néppárti politikusok bemutatják a vonatkozó jogszabályi hátteret és emlékeztetnek: a szlovák parlament 2007. szeptember 20-án elfogadott határozatával megkérdőjelezhetetlennek, megváltoztathatatlannak és sérthetetlennek nyilvánította a kollektív bűnösség és faji megkülönböztetés elvét érvényesítő Benes-dekrétumokat.

Az írásbeli kérdés ugyanakkor felhívja a figyelmet: a nemzetközi jogi alapelvek, az emberi jogi egyezmények, valamint a Lisszaboni Szerződés és az Európai Unió Alapjogi Chartája mellett az Európai Parlament által megalkotott számtalan jelentés és állásfoglalás is külön megerősíti a diszkrimináció tilalmának elvét.

A három magyar európai parlamenti képviselő a levélben leszögezi: Nem elfogadható sem Szlovákia, sem az Európai Bizottság azon véleménye, hogy a Benes-dekrétumok történelmi dokumentumok, hiszen Szlovákia 2007-es határozatával élő jogrendszerének részévé tette a diszkriminatív szabályokat.

Bagó Zoltán, Mészáros Alajos és Tőkés László a beadványban ezért határozott kérdést intéz az Európai Bizottsághoz: Mikor kötelezi Szlovákiát arra, hogy helyezze hatályon kívül a diszkriminatív Benes-dekrétumokat?

Az Európai Bizottságnak két hónapja van a kérdés megválaszolására.

Mint ismeretes, az EP Petíciós Bizottsága szeptember 20-án tárgyalta a Dr. Juhász Imre, Hahn-Seidl Alida és Bagó Zoltán által benyújtott petíciót a Benes-dekrétumok ügyében. A szakbizottság elutasította az Európai Bizottság jogi szolgálatának véleményét és nyitva hagyta a petíciót. Felszólította továbbá Szlovákiát, hogy hivatalosan nyilatkozzon a dekrétumok hatályosságát és érvényességét illetően, valamint döntés született egy hivatalos meghallgatás megrendezéséről a szlovák kormány képviselőinek részvételével.

EPP-HungarianPress
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó