A délkeleti országrészre kiadták a riasztást a viharos szél miatt
Közeledik a hidegfront, az ország délkeleti felére már riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos széllökések miatt szombat délután.
2012. október 27. 15:12

Csongrád és Békés megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye több térségében már 1-3 órán belül számítani kell olyan viharos széllökésekre, amelyek erőssége az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatja.

Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében a meteorológiai szolgálat azt írta: szombat délután az Alföld délkeleti részén a déli szél viharossá fokozódik, néhol az óránkénti 80 kilométeres erősséget is elérheti.

Estétől egy markáns hidegfront hatására a Dunántúlon, majd vasárnap már a Duna vonalában is lehet számítani viharos, óránkénti 60-85 kilométeres erősségű széllökésekre, a Bakonyban és a Balatonnál pedig az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják a széllökések.

Szombaton az ország déli, délnyugati felén zivatar is kialakulhat, amelyhez szintén viharos széllökések, illetve egy-egy helyen jégeső is társulhat. Főként az északi megyékben és a Nyugat-Dunántúlon 24 óra alatt 20 milliméternél is több csapadék hullhat. Késő este északnyugaton az eső várhatóan havas esőbe, havazásba megy át, de felszínen megmaradó hó csak a magasabban fekvő helyeken fordulhat elő - írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég. Átmenetileg egyre kevesebb helyen, majd estétől ismét egyre többfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon és az Északi-középhegységben havas eső, főként a hegyekben havazás is lehet.

A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között alakul, a Tiszántúlon enyhébb lesz az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 3 és plusz 9 fok között várható.
 

mti
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó