Rzeczpospolita - Martonyi: nem szabad lemondani a számunkra fontos értékekről
Nem szabad lemondani a számunkra fontos értékekről - mondta Martonyi János külügyminiszter a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap hétvégi számában publikált interjúban.
2012. október 28. 12:56

    Martonyi János szerint Magyarországgal szemben ideológiai és gazdasági alapú ellenszenvek alakultak ki Európában: sokakat az zavar, hogy az alkotmány a család és a vallás jelentőségére is utal. Véleménye szerint azonban a magyaroknak ki kellene állniuk a számukra fontos értékek mellett és továbbra is saját céljaik megvalósítására kellene törekedniük.


    "Szemmel láthatóan javulnak Magyarország makrogazdasági mutatói", így az államháztartási hiányra és a külkereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok is - mondta a külügyminiszter az ország gazdasági helyzetét firtató kérdésre. "A CDS szintje évek óta a legalacsonyabb", nemcsak a görögnél, hanem az olasznál és a spanyolnál is alacsonyabb szinten van - tette hozzá az államadósság-törlesztés kockázati felárára utalva. Hangsúlyozta, hogy a közmunkaprogramnak köszönhetően a munkapiaci helyzet is javul. Ugyanakkor továbbra sem felhőtlenek a viszonyok az európai intézményekkel.


    A külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Magyarország már két alkalommal mutatott be az Európai Bizottságnak (EB) költségvetési egyenlegjavító csomagot, amelyekkel kapcsolatban az mindkét alkalommal bizonyos kétségeket fejezett ki. A miniszter nem nyilatkozott arról, hogy politikailag motivált döntésről van-e szó. "Elismerjük, hogy az adósságcsapdából ki kell jutnunk, és alkalmazkodunk az Európai Unió elvárásaihoz" - mondta Martonyi János, hangsúlyozva, hogy az EB és más országok között is vannak nézeteltérések.


    A túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban az interjúban elhangzott: "nem kifogásolom, hogy az EB egyes esetekben rugalmas, míg más esetekben szigorú, mert a legfelsőbb cél az egész európai szerkezet stabilitásának fenntartása". Azt azonban a külügyminiszter kiemelte, hogy ki kell állnia Magyarország érdekei mellett, amikor kettős mérce alkalmazásáról van szó. A bankadó és más válságadók bevezetését pedig az országgal szembeni szigorú elvárások következményének nevezte.


    Orbán Viktor miniszterelnök október 23-i szavaira utalva a külügyminiszter kiemelte: nem először hangzott el az a felhívás, hogy a nemzetközi pénzvilág ne próbálja átvenni Magyarország irányítását.


    A regionális együttműködésre kitérve Martonyi János hangsúlyozta, hogy a visegrádi együttműködés (V4) Magyarország számára "egyre fontosabb és egyre jobban működik". Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia egyebek között a közlekedési és energetikai infrastruktúra terén fejlesztik az együttműködést, de a négy ország kereskedelmi forgalma is nő. Fontosnak nevezte, hogy az EU-ban egyre jelentősebb szerepet töltenek be a V4-ek. Kiemelte, hogy a négy ország közösen lép fel olyan kérdésekben is, amelyek részleteiben nem mindig értenek együtt, így például a kohéziós pénzekért együtt harcolnak. "Az EU-hoz való csatlakozás óta felfedeztük, hogy (a közösség) kereteiben egyre több közös érdekünk van" - mondta a külügyminiszter, azt is elismerve, hogy a válságnak néha meglepően pozitív hatása is van.


http://www.rp.pl/artykul/219263,946630-Nasza-wlasna-Europa.html?p=1

mti
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
  • Nagykövet a tehetségek birodalmában
    A népdalt, annak közvetlensége, személyessége és természetes egyszerűsége okán mindenki magénak érezheti. Egy olyan, a régi paraszti kultúrából ránk maradt zenei örökség, melynek újra és újra meg kell találni helyét mindennapi életünkben, mai világunkban.
  • Üres szivárvány
    München hat éve plüssmacikkal fogadta a migránsokat és a mainstream ugyanígy oktatott ki minket “jóemberségből”, mint most. Akkor nekünk lett igazunk. Most is rajtunk akarják éves kötelező toleranciamutatványukat bemutatni.
MTI Hírfelhasználó