Az amerikaiak 3,4 százaléka "más"
A valaha volt legnagyobb felmérést készítette el a Gallup a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) amerikaiak népességen belüli arányáról.
2012. október 31. 09:51

A kutatás során 120 ezer főt kérdeztek meg szexuális orientációjukról és gender-identitásukról.

A szexuális orientáció és a gender-identitás mérése különösen nehéz szociológiai kihívást jelent, hiszen komplex társadalmi és kulturális kérdéseket is felvet, ráadásul, mivel az LMBT-emberek számos előítélettel szembesülnek, nagy az esélye, hogy nem fedik fel identitásukat a kérdezőbiztosok előtt. Mindezek okán a kutatók csak hozzávetőleges becslést tudnak adni a másságukat nyíltan vállalók számára, de kérdésfelvetésük így is gyakran korlátozza a kutatásból levonható eredményeiket. A Gallup, jelen vizsgálatában, például arra a konkrét kérdésre várta a választ, hogy a megkérdezett leszbikusnak, melegnek, biszexuálisnak vagy transzneműnek határozza-e meg magát. A kérdés megfogalmazása okán így csak azokat tudta mérni, akik vállalták identitásukat, de a válaszadók között a kutatók már nem tudják elkülöníteni az egyes csoportokat, emellett nem kapnak választ a megkérdezettek jelenlegi vagy múltbéli szexuális magatartására sem.

A Gallup 120 ezer válaszadó bevonásával készült vizsgálata alapján arra az eredményre jutott, hogy az identitásukat felvállaló leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek társadalmi aránya mintegy 3,4 százalék az Egyesült Államokban.

A megkérdezettek számát tekintve ez a valaha volt legnagyobb felmérés. A University of Chicago General Social Survey című kutatása során 2000 fős reprezentatív kutatáson kérdezett rá a szexuális orientációra, míg az amerikai egészségügyi minisztérium megbízásából készült 2002-es és 2006-2010 közötti kutatások 12 ezer, illetve 20 ezer fős mintán foglalkoztak a kérdéssel.

A Gallup kutatása az LMBT-közösség demográfiai jellemzőire is rámutat. A lekérdezés szerint a fehér lakosságon belül valamivel kisebb ezek aránya, mint a nem fehér lakosság esetén: előbbi csoportban 3,2 százalék, míg a spanyol, ázsiai és afroamerikai lakosság körében 4 százalék fölötti. A nemek szerinti eltérés igen kismértékű ugyan, de a nők valamivel nagyobb arányban ismerik el szexuális hovatartozásukat, mint a férfiak: a nők 3,3, a férfiak 3,6 százaléka vallotta magát az LMBT csoportba tartozónak. A korcsoportokat tekintve a legfiatalabbak vállalják fel identitásukat a leginkább. A 18 és 29 évesek 6,4, a 30 és 49 év közöttiek 3,2 százaléka, az 50 év felettiek 2,6, a 65 év felettiek 1,9 százaléka mondta magát odatartozónak. A korcsoport szerinti szűkítés mellett is igaz, hogy a nők jobban vállalják másságukat: a 18 és 29 év közötti nők 8,3, az ugyanennyi idős férfiak 4,6 százaléka határozta meg magát az LMBT közösségbe tartozóként.

A Gallup szerint az LMBT-emberek felülreprezentáltak az alacsonyabb iskolai végzettségű és alacsonyabb jövedelmű csoportokban. A házasok körében 1,3, az egyedülállók körében 7, a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők között viszont 12,8 százalék az arányuk. A 18 éven alatti gyereket nevelők között 2,7, a gyermektelenek körében 3,9 százalék az arányuk. Jellemző, hogy a gyermekes és gyermektelen nők között egyező arányban vannak az LMBT-csoportba tartozók, míg a férfiak körében a gyermektelen kategóriában vannak többen.

ELTE TÁTK Hírlevél
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó