Sokan emlékeznek szeretteikre mától a temetőkben
Ma van mindenszentek ünnepe, ez Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. Várhatóan már a hosszú hétvége első napján sokan keresik fel elhunyt szeretteik sírját, ezért a temetők hosszabb ideig tartanak nyitva. Szerdán 150 ezren keresték fel a fővárosi temetőket. Százezrek keresték fel a budapesti temetőket.
2012. november 1. 09:52

    November 1-je, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2-a fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.


    Vasárnapig a fővárosi temetők reggel 7 órától este 8-ig látogathatók, a mai napon a Farkasréti temetőben tartanak központi megemlékezést. Autóval e napokon csak az Új köztemetőbe és a Fiumei úti sírkertbe lehet bemenni, ezekben mikrobuszok segítik az idősek, rászorulók közlekedését.


A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több rendkívüli járatot indított, számos járatát sűrítette, s megváltozott a MÁV és a Volán menetrendje is. Vasárnapig a BKK által üzemeltetett közterületi parkolóhelyeken ingyenes a parkolás, a P+R parkolókban viszont fizetni kell.


A hosszú hétvégére fokozott rendőrségi ellenőrzéseket rendeltek el, s több rendőr van a temetők környékén. 

Egyre többen keresték fel az elmúlt napokban a budapesti temetőket, szerdán körülbelül 150 ezren emlékeztek szeretteikre a fővárosi sírkertekben - közölte a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szolgáltatási igazgatója csütörtökön, mindenszentek napján az MTI-vel.

    Tóth Gábor tájékoztatása szerint a szerdai forgalom közepesnek mondható, és ha az időjárás nem változik - Budapesten ugyanis reggel óta szakad az eső -, csütörtökön sem várható túl magas.


    Hozzátette, időjárástól függően nagyságrendileg egymillió megemlékezővel számolnak a fővárosi temetőkben az ünnepek alatt.

Több százezren keresték fel csütörtökön, mindenszentek napján a fővárosi temetőket, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről.

    A sírkertek este 8 óráig tartanak nyitva, addigra a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. becslése szerint a látogatók száma elérheti a 350 ezret - tájékoztatta Tóth Gábor, a társaság szolgáltatási igazgatója az MTI-t.

    A nap folyamán hárman, két idős nő és egy fiatal férfi lett rosszul a fővárosi temetőkben, őket a mentők elszállították.
    Tóth Gábor elmondta azt is, hogy a forgalom zökkenőmentes a sírkertekben és azok környékén.
    Vasárnapig a fővárosi temetők reggel 7 órától este 8-ig látogathatók.

mti
  • A botránykoalíció cinikus stratégiája
    Orbán Viktor Magyarország történelmi távlatokban is leggyűlöletesebb, leghazugabb ellenzékével szemben áll helyt.
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
MTI Hírfelhasználó