Orbán: Újszerű gazdasági eszközhöz folyamodunk
Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Bogsch Erikkel, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. vezérigazgatójával.
2012. november 2. 14:23

Az Országházban tartott ünnepségen a kormányfő magyar sikertörténetnek nevezte a Richter történetét, jelezve, hogy a gyógyszeripar kiemelkedő szerepet játszik a magyar nemzetgazdaságban, a kabinetnek pedig célja, hogy a magyar gyógyszergyártás a jövőben is a világ élvonalába tartozzon, ezért támogatják például a kutatásokat, az új gyógyszerek fejlesztését.

Orbán Viktor hozzátette, a magyar kormánynak a Richter Gedeonnal kapcsolatban speciális felelőssége van, hiszen tulajdonos a vállalatban.

A Richter az egyetlen olyan magyarországi központú gyógyszercég, amely külföldi szakmai befektetők nélkül magyar menedzsment irányításával működik, a világon több mint száz országba szállít, közvetlenül ötezer, közvetve további tízezer embernek ad munkát az országban, és a magyarországi vállalatok közül ez a cég költi a legtöbbet kutatás-fejlesztésre - sorolta a kormányfő, emlékeztetve a Richter Gedeon zöldmezős beruházással épült debreceni biotechnológiai üzemének áprilisi avatójára. A több mint 25 milliárd forintos beruházással 120 új munkahely létesült Debrecenben.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a jövőben több nagy, a magyar gazdaságban speciális szerepet betöltő céggel kötnek hasonló, hosszú távú stratégiai partnerségi megállapodást, amely egy újszerű gazdasági eszköz Magyarországon, innováció, "unortodoxia", és amely segít, hogy az ország a víz fölött maradjon, biztos talajon álljon. A megállapodásokban részt vevő vállalatok érdekeire külön is figyelni fog a kormány, segíti térnyerésüket - mondta, felidézve, hogy a pénteken aláírt egyezség a második a sorban, az elsőt a Coca-Colával kötötte a kormány.
Az ország sikerességéhez sikeres cégekre van szükség, mert azok tudnak versenyképes fizetéseket adni dolgozóiknak. "A magyar kormány számít a sikeres cégekre, oly módon, hogy megpróbáljuk jól beépíteni őket a magyar gazdaság szövetrendszerébe" - fogalmazott a miniszterelnök.
Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója beszédében kiemelte, a Richter Gedeonnak célja a függetlenség, vagyis hogy döntései Magyarországon, a cég központjában, a magyar gazdaság érdekeit maximálisan figyelembe véve szülessenek.

Beszédében felhívta a figyelmet a biotechnológia iránti elkötelezettségükre, amellyel kapcsolatban jelezte, hogy debreceni üzemükben 2020-ig öt új készítményt dolgoznak ki, és állítanak a magyar egészségügy szolgálatába. A vezérigazgató tájékoztatott arról is, hogy minden évben körülbelül 20-25 milliárdot fordítanak magyarországi beruházásokra, továbbá jelentős hangsúlyt fektetnek a kutatás-fejlesztésre, ők költik erre a legtöbbet a régióban.
Mint mondta, a mostani megállapodás aláírása egyben a Richter magyar gazdaságban betöltött jelentőségének felismerése is.

Giró-Szász András kormányszóvivő az aláírási ünnepségen közölte, a kabinet céljának, a munkaalapú társadalom megteremtésének egyik legfontosabb eleme a termelő, fejlesztő cégek erősítése. Ezért kínál a kormány stratégiai partnerséget ezeknek a vállalatoknak.

MTI nyomán
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó