Újabb nyilatkozat Jeszenszky mellett
Amerikai magyar értelmiségiek az MTI washingtoni irodájához eljuttatott nyilatkozatban álltak ki Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet mellett.
2012. november 2. 15:29

Megalapozatlannak nevezve a rasszizmus vele szemben egy korábbi, a romákkal kapcsolatos egyetemi jegyzete miatt hangoztatott vádját.

Az aláírók – köztük ifjabb Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség (AHC) elnöke, Bagdy Zoltán társelnök, valamint Charles Fenyvesi író, újságíró – emlékeztettek arra, hogy régóta ismerik Jeszenszky Gézát, aki sem nyilvános állásfoglalásaiban, sem a magánbeszélgetések során soha nem fogalmazott meg semmifajta fajüldöző nézetet. Ellenkezőleg, olyan professzorként és köztisztviselőként ismerték meg őt, aki a diszkriminációtól való mentességet és a sokszínűséget a demokrácia elengedhetetlen alkotórészének tekinti.

Emlékeztettek arra is, hogy az egykori külügyminiszter – aki korábban Magyarország washingtoni nagykövete volt – történelmi témájú megszólalásaiban mindig törekedett arra, hogy bemutassa azoknak a magyar és amerikai nemzeti hősöknek a nézeteit, akik elítélték a rasszizmus formáit.

A nyilatkozat aláírói felhívták a figyelmet arra, hogy Jeszenszky Géza hosszú éveken át ápolta a népirtó rezsimmel szembeszálló Raoul Wallenberg svéd diplomata emlékét. Nagykövetként több programot kezdeményezett, hogy Wallenbergre, mint az emberi jogok rendíthetetlen védelmezőjére emlékezzenek – írták.

Az aláírók kiemelték Jeszenszky Géza határozott kiállását a kisebbségek jogainak védelmében. Ennek kapcsán úgy értékelték: az a szándéka, hogy felhívja a figyelmet a rokonok egymás közötti házasságának a romák körében fennálló gyakorlatára – ami beteg gyerekek születéséhez vezethet –, csakis olyan kísérletnek tekinthető, amelynek célja figyelmeztetni a zárt közösségekben tapasztalható társadalmi kockázatokra. Az MTI irodájához helyi idő szerint csütörtök este eljuttatott nyilatkozatot 18 amerikai magyar értelmiségi írta alá.

MTI nyomán
  • Eleven az Archiregnum Hungaricum
    A legvisszafogottabb becslések szerint is legalább negyvenezer ártatlan magyar áldozata volt a kommunista partizánterrornak a második világháború végén. És ki tudja, hányan lehetnek még azok, akiket a trianoni békediktátum után gyilkoltak meg egy korábban soha nem volt (és soha nem is lesz) ország pribékjei, csak azért, mert magyarok voltak.
  • Turcologia hungarica est renovanda?
    A kaukázusi haza, az alán és bolgár szomszédság emlékét a magyar hagyomány is megőrizte.
  • Dugódíjjal sarcolná a budapestieket az LMP
    Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint abszurd a Budapestet vezető baloldali koalíció részeként politizáló LMP élhető város koncepciója, amelyből kizárnak lényegi városfejlesztéseket. Az LMP budapesti elnöke egyébként könnyen cáfolható, érvénytelen állításokra hivatkozva terveztetné újra a Galvani hidat.
MTI Hírfelhasználó