Rendben fizetett, kétmilliót követel a bankja rajta
Az utóbbi hetekben megváltozott a bankok magatartása, olyan adósoktól követelnek százezres vagy akár több millió forintos összeget, akik évek óta rendben, elmaradás nélkül törlesztik a hitelüket.
2012. november 4. 11:04

Nem jó jel, ha az ember ajánlott levelet kap a bankjától, Gábor Bálint álmában sem számított arra, hogy miután évek óta fegyelmezetten fizeti a tartozását, kétmillió-négyszázezer forintot fognak követelni rajta, ráadásul kilencnapos határidővel úgy, hogy abba az október 23-i négynapos ünnep is beleesik. Eddig háromezer család kapott kilenc-tíznapos határidőre megacsekkeket, a következő hetekben még harmincezer autóhitelesnek kézbesítenek „pénzes levelet".

Hogyan kerülhetnek precízen fizető adósok ilyen helyzetbe? 2006 és 2008 között kötöttek svájcifrank-alapú szerződést autójuk megvásárlására, és olyan konstrukciót választottak, amelyről az hitték, védi őket az árfolyam ingadozásától. Minden hónapban ugyanannyit fizettek, s ha a svájci frank árfolyama romlott (s romlott rendesen), akkor nem a törlesztő részletük, hanem a hitelük futamideje nőtt meg, vagyis öt év helyett hat esztendeig törlesztenek. Most azonban a Lombard Lízing Zrt. egyben benyújtja az eddig felhalmozódott árfolyam-különbözetről szóló számlát, mégpedig kamatostól. A Lombard a szerződésre hivatkozik, e szerint a bank valóban jogosult ezt megtenni, ha a svájci frank árfolyama tartósan 25 százalékkal magasabb, mint a hitel felvételekor volt. Ám aki 160 forint körüli svájcifrank-árfolyamon szerződött, annál 200 forint feletti frankárfolyamnál léphetett (volna) hatályba ez a szabály. 2010. november ötödike óta azonban egyetlen olyan nap sem volt, amikor a Magyar Nemzeti Bank nyilvántartása szerint a svájci frank árfolyama 200 forint alatt lett volna. Harapófogóba kerülő adósok, akik szóban kénytelenek egyeztetni arról, milyen szerződésmódosításra kerüljön sor.

Heti Válasz Online
MTI Hírfelhasználó