A Corvinus vezetője lihegő "ellen"pecsovics?
Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet szerint a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) nyilatkozata, amelyben az intézmény vezetése elhatárolódott jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától, nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.
2012. november 5. 20:10

Jeszenszky Géza a BCE rektorának, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levélben - amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez - kiemelte, az egyetem a nyilatkozattal kapcsolatban elmulasztotta őt meghallgatni és neki, az elsődlegesen érintettnek, nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárása súlyosan méltatlan az egyetemen 1976 óta oktató tanárral, a Társadalomtudományi Kar egykori dékánjával szemben - hangsúlyozta.

Emlékeztetett: noha Rostoványi Zsolt megkapta az oktatásban hézagpótló A posztkommunista Európa és annak nemzeti/etnikai problémái című jegyzete dedikált példányát, a 431 oldalas munka egyetlen, több magyar és külföldi tudományos publikációval alátámasztott, "bár természetesen tudományosan vitatható" mondata alapján elhatárolódott tőle és egyetemi segédkönyvétől, amelyet "hallgatók százai, talán ezrei forgattak haszonnal", azt sosem kifogásolva.

Jeszenszky Géza kitért arra, hogy a rektor is megkapta október 30-án kelt elektronikus levelét, amelyben összefoglalta az ügy hátterét és könyvének tartalmát, céljait. Erre a levelére Rostoványi Zsolttól eddig nem kapott választ - írta.

A diplomata úgy fogalmazott, hogy külföldön élő tekintélyes professzorok állnak ki mellette, miközben Rostoványi Zsolt, aki 35 éve közeli kollégája, talán tévesen mérve föl a közhangulatot, csatlakozott egy politikai kampányhoz. A rektor nyilatkozata alapján az sem lenne elképzelhetetlen, ha a könyv fellelhető példányait visszavonatta volna az egyetem könyvtárából, bekérte volna azoktól a kollégáktól, akik megkapták, és saját példányával együtt nyilvánosan elégette volna - olvasható Jeszenszky Géza levelében.

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a BCE-n tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

Jeszenszky Géza az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában közölte: évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat, és előadásait, a témával kapcsolatos írásait és más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta.

Az LMP és a Demokratikus Koalíció múlt kedden lemondásra szólította fel Jeszenszky Gézát, illetve a diplomata visszahívását kérte.

Jeszenszky Géza az ATV Egyenes beszéd című műsorának ugyancsak múlt kedden azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot. Hozzátette: bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el.

Az oslói nagykövet a Hír TV Rájátszás cím műsorának múlt szerdán azt mondta: nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát. Azt is hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait.

Múlt pénteken levélben állt ki a diplomata mellett Charles Gáti, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Simonyi András volt washingtoni nagykövet, a Johns Hopkins Egyetem Haladó Nemzetközi Tanulmányok Paul H. Nitze Intézete (SAIS) transzatlanti kapcsolatokat kutató központjának ügyvezető igazgatója és Deák István, a Columbia Egyetem emeritus professzora, valamint amerikai magyar értelmiségiek is nyilatkozatot adtak ki, megalapozatlannak nevezve a rasszizmus vádját Jeszenszky Gézával szemben. 

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Több a gyógyult, mint az ismert fertőzött
  A gyógyultak száma már sokadik napja jóval magasabb az aktív fertőzöttekénél. A koronavírus-járvány kezdete óta 3771 igazolt koronavírusos pozitív beteget tartanak számon, közülük 1436-an aktív fertőzöttek és 1836-an már meggyógyultak a betegségből. Az elhunytak száma 499.
 • Őszödi beszéd: Majdnem forradalom lett belőle
  14 éve Gyurcsány Ferenc beismerő vallomással felérő monológját máig ismeretlen személyek eljuttatták a Magyar Rádiónak és több más szerkesztőségnek.
 • Balassi, a kortárs
  Itt Esztergomban igyekszünk a méltó módon minden évben többször is megemlékezni róla, különféle rendezvények, pályázatok, múzeumi foglalkozások, vagy tudományos előadások keretén belül. Balassa emlékét kiemelten fontosnak tartjuk közvetíteni.
MTI Hírfelhasználó