Obama és Romney fej fej mellett
A közvélemény-kutatások szerint a jelöltek támogatottsága közötti különbség mind országos szinten, mind pedig a választást eldöntő 10-12 "billegő", "csatatérállamban" államban többnyire belül van a statisztikai hibahatáron.
2012. november 6. 23:01

Romney még hétfőn bejelentette, hogy a választás napján még elutazik az ohiói Clevelandbe és a pennsylvaniai Pittsburghbe. Kedden azonban nem várt csúcsforgalom alakult ki a clevelandi repülőtéren. Ott ugyanis meglepetésszerűen, alig néhány perccel a republikánus elnökjelölt megérkezése után földet ért Joe Biden különgépe, az Air Force Two is. Romney stábja megvárta, amíg az alelnök és kísérete távozik a betonról - és ekkor leszállt a Paul Ryant szállító repülő is.

Biden egy görög étterem vendégeivel beszélgetett el, majd továbbrepült Chicagóba, Romney és Ryan pedig egy közös kampányrendezvényen vett rész, majd továbbindult Pittsburghbe. A városban a demokraták helyi szervezete szerint kedd reggelre már a lakosok 44 százaléka szavazott.

Ohio megszerzése kulcsfontosságú, mert a legutóbbi 12 választást az az elnökjelölt nyerte meg, aki ezt az államot is maga mellé tudta állítani. Romney kedden bizakodóan nyilatkozott Ohióval kapcsolatban, és azt is hozzátette, hogy a "győzelemhez vezető útja" Virginián át fog vezetni.

"Hiszem, hogy győzni fogok, de nem tudom, hogy melyik lesz az az állam, amely ehhez hozzásegít majd" - jelentette ki Romney a washingtoni WMAL rádiónak.

Stuart Stevens, a republikánus elnökjelölt kampánystratégája kedden azt jósolta, hogy Romney mind az Ohióért, mind pedig a Fehér Házért folytatott küzdelmet meg fogja nyerni.

Obama 30 millió honfitársához hasonlóan - de az amerikai elnökök között elsőként - a korai szavazás lehetőségével élt, és már október 25-én leadta voksát. Az elnök személyesen nem válaszolt hasonló lépéssel a Romney-kampány váratlan meghosszabbítására, és a választás napjára Chicagóba vonult vissza.

Innen gratulált riválisának a "lendületes kampányához", és egyúttal szavazásra bíztatta a saját híveit. Obama egy időre bekapcsolódott a választókat telefonon agitáló önkéntesek munkájába is.

"Arra számítok, hogy jó éjszakánk lesz" - nyilatkozott a kilátásaival kapcsolatban az elnök, aki a nap folyamán több interjút adott, köztük több "csatatérállam", így Ohio rádióinak és televízióinak.

Noha a szavazóhelyiségek New Hampshire államban csak este 8-kor zárnak, két apró településen már röviddel éjfél után leszavaztak, és azonnal közzé is tették az eredményeket. Dixville Notchban, ahol 10 választásra jogosult polgár már 43 másodpercen belül túl volt a voksoláson, a két rivális egyaránt 5-5 szavazatot kapott. Hart's Locationben Obama 23, Romney 9, Gray Johnson libertárius jelölt pedig 2 szavazatot kapott.

A választások tétje, hogy az államokban mért eredmények alapján melyik elnökjelöltnek lesz meg a győzelemhez szükséges 270 szavazata az elnök személyéről de facto döntő, 538 fős elektori testületben. Floridában, amely a "billegő" államok közül a legtöbb, 29 szavazattak rendelkezik az elektori kollégiumban, egyes helyeken több mint három órát kellett sorba állni a voksok leadásához, pedig az állam mintegy 11 millió regisztrált szavazója közül előzőleg már három millióan éltek a korai szavazás intézményével.

Magas részvételt és hosszú, több órás sorokat jelentettek Ohióból és az ugyancsak "billegő" Virginiából is. Mindkét államban több helyen meghibásodtak a szavazógépek.

Philadelphiában egy internetes beszámoló szerint a republikánusok megfigyelőit több helyen kiszorították demokrata kollégáik. A Fox News arról tudósított, hogy a egyik szavazóhelyiségben egy Obama-falfestményt találtak, amit bírói végzésre később részben letakartak, egy másik helyen pedig a Fekete Párduc radikális szervezet emberei "álltak őrt" a szavazóhelyiség előtt. 

MTI
  • Miért félnek Trumptól még mindig?
    Aki alternatív világértelmezési keretet és fogalom-készletet merészel használni, azt egész egyszerűen kitiltják minden létező platformról, és ezzel volt valóság, nincs valóság, egy gonddal kevesebb.
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
MTI Hírfelhasználó