A Professzorok Batthyány Köre tiltakozik a Jeszenszky Gézát ért méltánytalan támadások ellen
A Professzorok Batthyány Köre megdöbbenéssel figyeli a Jeszenszky Géza osloi nagykövetünk ellen indított, karaktergyilkossággal felérő külföldi és hazai hajtóvadászatot.
2012. november 8. 10:43

Jeszenszky mindössze annyit tett, hogy felhívta a figyelmet a cigányság körében az átlagosnál gyakoribb rokonházasságok káros következményeinek egyikére: a szellemi fejlődés sérülésére. Leszögezzük, hogy a beltenyésztéses leromlás a genetika, a populációgenetika és az állat- és növénytenyésztés jól ismert, kitűnően dokumentált és értett jelensége, melynek lényege röviden az, hogy bizonyos káros génformák csak akkor fejeződnek ki, ha az apától és az anyától is a káros formát örökli az egyed. Minél gyakoribb a rokonok közötti házasság, annál gyakrabban fordul elő ez a genetikai konstelláció, mely az érintett egyedek és a népesség átlagos egészségét is rontja.

A nemzetközi szakirodalom a beltenyésző emberi populációkban is dokumentálta a káros hatásokat, többek között a szívbetegség, a szellemi fejlődés és a rákra való hajlam terén. A beltenyészet oka bármi lehet az arisztokraták házasodási szokásaitól a kis szigeteken való élésig (a beltenyészet káros hatása jól dokumentált pl. a horvát szigeteken élő emberek körében). 

A beltenyésztésben élő populációk elsöprő többsége nem "előre megfontolt erkölcstelenségből", hanem a vállalt vagy elszenvedett elszigetelődés következtében él úgy, ahogy. Az ebből eredő bajok viszont valósak, és elkendőzésük nem csökkenti, hanem tetézi a bajt. A magyarországi cigányság körében is dokumentált mind a rokonházasságok nagyobb aránya, mind pedig az, hogy ennek egészségügyi kockázatai vannak. Ennek árát mindenki fizeti a társadalombiztosításon keresztül.

A lassanként félárbocra eresztett politikai korrektség nem a bajra, hanem annak kimondójára haragszik. Rosszul teszi. Nem hisszük, hogy bármilyen baj orvoslására annak tagadása a legjobb módszer. Azt is mondjuk ugyanakkor, hogy a magyar cigányság valóban halmozottan hátrányos helyzetű, és a tárgyalt genetikai körülmény ennek csak egy szegmentuma. Minden téren segítenünk és cselekednünk kell.

A Professzorok Batthyány Köre ezért külön örül a magyar EU-elnökség alatt elfogadott roma-stratégiának. Honfitársainkról van szó, nem babra megy a játék. A Jeszenszky Géza honfitársunkat érő támadások (melyek a félreértés, az ideológiai vakság, a tájékozatlanság és a szimpla rosszindulat változó arányú keverékéből vannak összegyúrva) ellen pedig tiltakozunk.

A Professzorok Batthyány Körének Elnöksége

(Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

Az LMP október 29-én nyílt levélben kérte Rostoványi Zsoltot, a BCE rektorát, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, az Antall-kormány külügyminiszterének egyetemi jegyzetét pedig haladéktalanul vonják be.

A BCE október 30-án azt közölte: az egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától.

Jeszenszky Géza az ATV Egyenes beszéd című műsorának ugyancsak múlt kedden azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot. Hozzátette: bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el.

Az oslói nagykövet a Hír TV Rájátszás cím műsorának múlt szerdán azt mondta: nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát. Azt is hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait.

Jeszenszky Géza november 5-ei, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levelében azt írta, az egyetem elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek, nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárását súlyosan méltatlannak tartotta. Szerinte a BCE nyilatkozata nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.)

OS, MTI
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó