Romokban a Hamász székháza
Teljesen lerombolták a Hamász gázavárosi székházát szombatra virradóra az izraeli légicsapások – közölte a Gázai övezetet ellenőrző radikális palesztin mozgalom kormánya.
2012. november 17. 12:07

A székház elleni támadásoknak nincsenek áldozatai. Az izraeli légierő Iszmail Haníje gázai miniszterelnök hivatalát is lőtte – közölte szombat hajnalban az izraeli hadsereg szóvivője. Haníje nem tartózkodott az épületben. Palesztin közlések szerint a miniszterelnök székhelye teljesen megsemmisült, és több szomszédos épület is súlyosan károsodott.

Az izraeli hadsereg szombat hajnalban azt közölte, hogy „85 új terrorista célpontra” mért csapást. A hadsereg eddig már összesen több mint 800 célpontot támadott a Gázai övezetben. Gázai palesztin fegyveresek a konfliktus kezdete óta eddig mintegy 500 rakétatámadást intéztek Izrael ellen. Egy másik izraeli légicsapás a Hamász egyik vezetőjének házát érte a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborban.

Egészségügyi források szerint ebben az izraeli támadásban legkevesebb 35-en megsebesültek. A legfrissebb híradások szerint négy újabb palesztin vesztette életét egy izraeli légicsapás következtében a Gázai övezet déli részén, amivel nyolcra emelkedett a szombat hajnal óta megölt palesztinok száma.

Izraeli rakéták csapódtak be öt gázai transzformátorba is, aminek következtében több mint 400 ezren maradtak villanyáram nélkül az övezet déli részén. A péntek éjszakai izraeli támadásokban egy ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek – közölte egy gázai egészségügyi illetékes.

A Gázai övezetbe érkezett szombat reggel a tunéziai külügyminiszter. A Rafik Abdeszalam vezette küldöttség az Egyiptom és a Gázai övezet határán fekvő rafahi átkelőn lépett be a palesztin területre, és Gázavárosba tart, hogy megbeszélést folytasson a Hamász, egyben az övezetet ellenőrző radikális palesztin mozgalom kormánya vezetőivel.

Az izraeli kormány telefonos megbeszélést tartott pénteken, amelyen a miniszterek megállapodtak: a hadsereg 75 ezerre bővíti a Gázai övezetben esetleg szükségessé váló szárazföldi művelethez mozgósítható tartalékosok számát – jelentette este az izraeli tízes tévécsatorna.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke televíziós nyilatkozatot tett, amelyben kijelentette, hogy az izraeli hadművelet nem tántorítja el a hatóságot attól a szándékától, hogy még ebben a hónapban ENSZ-státusának – az államiságra egyértelműen utaló – átminősítését kérje.

Michel Sabbah nyugalmazott jeruzsálemi latin pátriárka képmutatással vádolta a nemzetközi közösséget a gázai konfliktus kapcsán. „Amíg az izraeli–palesztin konfliktus alapkérdését nem oldják meg, minden segélykiáltás (...) puszta képmutatás” – jelentette ki a nyugalmazott főpap egy német katolikus lapnak nyilatkozva.

MTI