Gyógyszerek és a szoptatás
E cikkünkben bemutatjuk melyek a szoptatás idején történő gyógyszeralkalmazás veszélyei, milyen döntési helyzetek előtt áll az orvos, ha szoptató anyának kell gyógyszert rendeljen - és a szoptató anya, ha vénymentes szert vesz valahol...
2012. november 21. 13:55

Dilemmák

A szoptatás idején a legfontosabb kérdés, mit hagyjunk abba? A gyógyszerszedést, vagy inkább a szoptatást? Lássuk milyen szempontok lehetnek a döntés előtt:

 • Milyen mennyiségben jut át a gyógyszer az anyatejbe?
 • Felszívódik-e a gyógyszer a csecsemőben is?
 • Hogyan hat a gyógyszer a csecsemőre?
 • Mennyit szopik a baba? (életkora, egyéb hozzátáplálás mértéke és típusa)

Gyógyszertípusok a szoptatás szempontjából

Egyes gyógyszerek (pl. adrenalin, heparin, inzulin) nem jutnak át az anyatejbe, ezért biztonságosnak tekinthetőek. A legtöbb gyógyszer azonban átjut, akár csekélyebb mennyiségben is, de még ebben a kis mennyiségben is lehetséges, hogy károsítja a baba szervezetét. Egyes gyógyszerek viszont ugyan átjutnak az anyatejbe, de a csecsemőben nem kerülnek felszívódásra, tehát ez nem károsító hatású. (pl. a gentamicin, kanamycin, streptomycin, tetracyclin antibiotikumok).

 "Biztonságos" szerek

A szoptatás szempontjából biztonságosnak tekinthető gyógyszerek általában (hangsúlyozzuk, általában!) vénymentesen kaphatóak. Ilyenek pl a megfázás, nátha elleni szerek, egyes antiallergiás szerek, nyákoldók stb. Ezeken is szerepel, ha a terhesség és/vagy szoptatás idején csak megkötésekkel adható egy-egy gyógyszer.

Helyi kezelés

A bőrön, szemben, orrban alkalmazott szerek és az inhalációk is általában biztonságosnak tekinthetőek, hatásukat (elsősorban) az alkalmazás helyén fejtik ki, „szisztémás” felszívódásukkal nem kell számolni, tehát az anyatejben sem fognak kiválasztódni.

Keringésre, légzésre ható gyógyszerek

A legtöbb vérnyomáscsökkentő  okoz problémát szoptatás esetén. Kivétel a béta-blokkolók, amelyek szedése esetén rendszeresen ellenőrizni kell a baba pulzusát és vérnyomását. Hasonlóan a véralvadásra ható alvadásgátló szereknél: rendszeres ellenőrzés szükséges! (Emelkedhet a pulzus és a légzésszám).

Pszichés betegségek gyógyszerei

Amennyiben az anya szorongásoldót, antidepresszánst, vagy antipszichotikus kezelést kap, komolyabb intézkedés szükséges. A szoptatás idején módosítani kell a dózist, csökkenteni a szedés időtartamát, vagy időzíteni napon belül a lehető legtávolabbra a gyógyszerbevétel és a szoptatás idejét. Rendszeres orvosi ellenőrzés és felügyelet szükséges. Ezek a szerek általában lassan ürülnek a szervezetből, felhalmozódhatnak. Éppen ezért veszélyesek a baba számára is, az anyatejjel átkerült pszichiátriai gyógyszert az ő szervezetük is nehezen üríti, idegrendszerüket károsíthatja (pl. kedélyzavart, szédülést okoz, lassabb a fejlődés).

Szoptatás alatt tilos alkalmazni!

Bizonyos gyógyszereket szoptatás idején nem szabad alkalmazni, ilyenek pl. az amfetamin-származékok, egyes kemoterápiás szerek (daganatgátlók), a kloramfenikol (antibiotikum), litium (antipszichotikum), radioaktív kontrasztanyagok a diagnosztikus vizsgálatokhoz. Nem szabad alkalmazni a tejhozamot csökkentő szereket sem (pl. bromocriptin, nagy dózisú ösztrogén és progeszteron, Parkinson-kórban alkalmazott levodopa.

Mit tegyen a szoptató anya?

Ha orvosi szempontból indokolt a csecsemőt esetleg károsító gyógyszer szedése, a szoptatást fel kell függeszteni. A gyógyszeres "kúra" befejezése után (meghatározott idővel) folytatható a szoptatás. A gyógyszerszedés alatt is kell rendszeresen fejni, de ez a tej utána nem használható.
A dohányzó szoptató anya (eleve rossz kombináció…) minimum 2 óra időközt kell tartson a dohányzás és a szoptatás között, valamint a babával egy légtérben egyáltalán nem dohányozhat. A dohányzás az anyatej mennyiséget is csökkenti, és a baba súlygyarapodását is mérsékli.
A túlzott mérvű anyai alkoholfogyasztás miatt is zavart szenvedhet a baba: az anyatejjel átkerült alkohol miatt szédülés, fokozott izzadás alakul ki, a hosszirányú fejlődés és a súlygyarapodás is károsodhat.

Még egy általános szempont

Néhány gyógyszert a szoptatás szempontjából "biztonságosnak" mondanak. Minden esetben a követhető – és egyben követendő út, ha a szoptató anya akár vénymentes gyógyszer, akár gyógytermék, gyógytea stb. bevétele előtt konzultál a gyermek-háziorvossal, védőnővel. Meg kell nézni a szerek címkéjét, és betegtájékoztató szövegét is, tartalmaz-e bármilyen utalást a szoptatással kapcsolatosan!

Egészségkalauz - Dr. Székely Gábor
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Átrendeződés kezdődhet az ellenzéki oldalon
  Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A szakértő szerint vannak pártok, amelyek megerősödtek az elmúlt időszakban, de érdekes helyzetet teremt majd az új főpolgármester csapata is, amelyek kapcsán eddig olyan nevek merültek fel, akik 2010 előtt voltak meghatározó személyek.
 • Tovább vizsgálja a Kúria az ’56-os megtorló ítéleteket
  Több mint harminc egykori eljárás 142 elítéltje esetében állapította meg mostanáig a Kúria, hogy elmarasztalásuk semmis. Az esetek vádlottjai jórészt olyan munkások, diákok, tisztviselők voltak, akik az 1956-os forradalom idején részt vettek az ellenállásban. Holnap újabb három meghurcolt személy ügyében tehet igazságot a bíróság.
 • Juliette Binoche gálavetítés az idei Titanicon
  Október 24-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Szerelemre kattintva (16) című francia romantikus dráma premier előtti gálavetítése is színesíti az idei Titanic Filmfesztivál programját.
MTI Hírfelhasználó