Orbán: Nyertesei leszünk a következő évtizedeknek
Jó esély van arra, hogy Magyarország és Albánia a következő évtizedek európai nyertesei közé tartozzon.
2012. november 28. 14:56

Ezt a két ország gazdaságára utalva mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Tiranában, miután tárgyalt Sali Berisha albán kormányfővel.

A magyar miniszterelnök az albán függetlenség kikiáltásának századik évfordulója alkalmából szervezett állami ünnepségre érkezett Tiranába. Egynapos látogatását Sali Berisha albán kormányfő hivatalában kezdte, akivel - tárgyalásuk után - közös sajtótájékoztatót tartott.

Hangsúlyozta, hogy bár Albánia az elmúlt húsz évben mélyről indult, különösen gazdasági értelemben, de látni azt a nagy utat, amelyet megtett, Magyarország pedig nagyra értékeli azt a gazdasági fejlődést és növekedést, amelyet a balkáni ország az elmúlt években elért.

"Igyekszünk megfigyelni, hogy az albánok a válság idején miképpen képesek a gazdasági növekedésüket fenntartani" - tette hozzá a magyar kormányfő, megismételve meggyőződését, amely szerint azon országoké a jövő, amelyek képesek csökkenteni az államadósságukat, és megindítani, illetve fenntartani gazdasági növekedésüket.

Orbán Viktor tolmácsolta albán partnerének a magyar nemzet nagyrabecsülését és jókívánságait, kiemelve, hogy a két nép barátsága mélyről fakad, mégpedig a közös szenvedésből. Az albánok és a magyarok ugyanis hasonlítanak egymásra abban, hogy szabadságszerető népek, "de a történelem és a nálunk nagyobb erők gyakran megtagadták tőlünk a nemzeti függetlenséget és a szabadságot, úgyhogy mi átérezzük annak a pillanatnak a nagyszerűségét, amikor az albán nép a függetlenségének századik évfordulóját ünnepli" - mondta.

A megbeszélésen biztosította albán kollégáját - folytatta -, hogy a magyar kabinet olyan európai jövőt képzel el, amelynek Albánia és Magyarország is részese. "Isten éltesse Albániát" - zárta szavait a miniszterelnök.

Sali Berisha a sajtótájékoztatón ugyancsak a hosszú évszázadokra visszanyúló albán-magyar barátságot méltatta, emlékeztetve, hogy azért is nemes e nap az albánoknak, mert száz éve űzték ki területükről a törököket.

A találkozón téma volt a két ország gazdasági együttműködésének beindítása, bátorítása is - ismertette az albán kormányfő, aki szerint a kooperáció és a barátság a következő évtizedekben az eddigieknél is mélyebb lesz országa és Magyarország között.

Orbán Viktor ezt követően megbeszélést folytatott Bujar Nishani köztársasági elnökkel, délután pedig a Szkander bég téren megtekinti az ünnepi katonai díszszemlét, amelyet az Albán Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából tartanak.

Az ezen a napon több külföldi állami vezetőt is vendégül látó Tirana utcáin hatalmas tömeg hömpölyög, szinte minden épület homlokzatán, de még az autókon is a vörös háttéren kétfejű fekete sast ábrázoló nemzeti zászlók lobognak, a hivatalnokok, állami vezetők - köztük Berisha kormányfő is - nemzeti, piros-fekete színű nyakkendőt visel, a külföldi vendégeknek pedig az első balkáni háború idején kikiáltott függetlenség századik évfordulóját szimbolizáló kitűzőt osztanak.

Napra pontosan száz éve, 1912. november 28-án kiáltották ki Albánia függetlenségét, amely addig török fennhatóság alatt volt. Ekkor ünneplik egyébként azt is, hogy 1944-ben az ország ezen a napon szabadult fel az 1939-től tartó külföldi megszállás alól.

Orbán Viktor legutóbb tavaly júniusban látogatott a muzulmán többségű Albániába a magyar EU-elnökség jegyében szervezett nyugat-balkáni körút keretében. A miniszterelnök akkor is tárgyalt Sali Berishával, és előadást tartott a tiranai egyetemen.

Idén márciusban pedig az albán miniszterelnök járt Budapesten, ahol Orbán Viktorral a két ország gazdasági és oktatási kapcsolatainak erősítéséről tárgyalt.

MTI nyomán
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó