"Végső esetben fel kell függeszteni a magyar EU-tagságot"
Továbbra is tart a nemzetközi vihar Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő antiszemita kijelentései miatt. Az Európai Szocialista Párt elnöke felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy szakítson meg minden kapcsolatot a Jobbikkal. Az Európai Zsidó Parlament elnöke pedig az ATV-nek elmondta, hogy ha a magyar kormány nem teszi meg a szükséges intézkedéseket a szélsőjobb ellen, akkor, végső esetben, fel kellene függeszteni Magyarország uniós tagságát.
2012. december 2. 10:42

Nyilatkozatban ítélte el az Európai Szocialisták Pártja Gyöngyösi Mártonnak az Országgyűlésben tett kijelentését, amelyet a dokumentum úgy idéz, hogy minden magyar zsidó listázását követelte a jobbikos képviselő.

A párt elnökének, Szergej Sztanisevnek a nevével fémjelzett dokumentum szerint a szélsőjobboldali Jobbik közel áll a kormányzó Fideszhez. Sztanisev kijelentette: a Jobbik ismét bizonyította, hogy a félelem és előítélet olvasztótégelye, és a politikai vitát a gyűlölet nyelvére degradálja. A politikus felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy szakítson meg minden kapcsolatot a Jobbikkal, annál is inkább, mivel a Fidesz-kormányt már többször bírálták amiatt, hogy túl enyhén lép fel a szélsőséges csoportokkal szemben. Az Európai Zsidó Parlament elnöke az ATV-nek elmondta: rendkívül rémisztő, amit az utóbbi időben Magyarországról hallani.

„Magyarország ma az európai neonáci ébredés epicentruma. A mai Európa annak az ígéretnek az alapján jött létre, hogy soha többé, a Jobbiktól pedig azt halljuk, hogy még egyszer történjenek meg a borzalmak – mondta az ATV-nek telefonon Joel Rubinfeld, aki szerint a magyar hatóságoknak állást kell foglalniuk, hogy Európában akarnak-e maradni, vagy pedig más irányt vesznek, amely irány a hetven évvel ezelőtt tapasztalt gyűlölethez vezet.

Az európai zsidószervezet elnöke szerint Magyarországot meg kell tisztítani a gyűlölködő mozgalomtól, még mielőtt átterjed más országokra is. Végső esetben pedig, ha a kormány nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, fel kellene függeszteni az ország EU-tagságát. Rubinfeld szerint ugyanis Európa nem engedheti meg magának, hogy a kontinens szívében legyen egy olyan ország, amely szembe száll az Unió legalapvetőbb értékeivel.

atv.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó