Havazás - A Dél-Dunántúl után a Dél-Alföldön esik majd a hó
Zalában közel harminc munkagéppel takarítják az utakat. Baranyában megerősített szolgálattal dolgozik a katasztrófavédelem. A Dél-Dunántúl után fokozatosan kelet felé halad és a Dél-Alföldre érkezik az intenzív havazás szombaton a nap folyamán az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint. Vasárnap is hófúvásokat, jelentős hóakadályokat okozhat az erős szél.
2012. december 8. 09:59

A havazás miatt csaknem harminc munkagéppel dolgoznak Zala megye közútjain, az emelkedő útszakaszokon kamionok akadnak el - közölte a közútkezelő megyei igazgatóságának ügyeletese szombaton az MTI-vel.

    A közlekedésben nagyobb fennakadások nincsenek és jelenleg valamennyi település megközelíthető a megyében.

Baranyában szombat hajnal óta erősen havazik, a megyei katasztrófavédelem megerősített szolgálattal készült az esetleges hófúvások miatti helyzetre.

    A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy elakadt járművekről egyelőre nem tudnak.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel a legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint az érintett kistérségek: a komlói, a mohácsi, a pécsi, a pécsváradi, a sásdi, a sellyei, a siklósi, a szentlőrinci és a szigetvári.

Ezeken a helyeken a viharos erejű - 70 km/órát-t is meghaladó - szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is.
Az itt tartózkodók és az ide indulók figyelmét felhívták arra, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, valamint folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat. Készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben - írták. 

    Várhatóan az ország déli megyéiben (Dél-Dunántúl, Dél-Alföld) 10-20 centiméter friss hó esik a nap folyamán, a déli országhatár mentén akár 30 centiméter is hullhat. Délutántól az erősebb havazás súlypontja fokozatosan tolódik a délkeleti országrész felé - olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.

Az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. A széllökések ereje az országban jellemzően meghaladja az óránkénti 50 kilométert, de a legerősebb lökések 60-70 kilométer körül várhatók. A már hóval borított tájakon a nap első felében a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél jelentős hóakadályokat is emelhet. A megerősödő szél a hóval borított tájakon máshol is hordja majd a havat.

Szombatról vasárnapra virradóra fokozatosan a Tiszántúlra helyeződik át a havazás.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel a legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint az érintett kistérségek a komlói, mohácsi, pécsi, pécsváradi, sásdi, sellyei, siklósi, szentlőrinci és a szigetvári.

Ezeken a helyeken a viharos erejű - az óránkénti 70 kilométert meghaladó - szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is. Az itt tartózkodók és az ide indulók figyelmét felhívják, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, valamint folyamatosan figyeljék az előrejelzéseket és híradásokat. Készüljenek fel arra, hogy elakadhatnak, vagy lezárt útszakaszok lesznek az érintett térségben - írták. 

Vasárnap is hófúvásokat, jelentős hóakadályokat okozhat az erős szél.

Továbbra is számítani lehet erős, olykor viharos széllökésekre, amelyek hófúvásokat, jelentős hóakadályokat okozhatnak, de a legmagasabb fokú, piros riasztást szombaton késő délután visszavonta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A vasárnapra kiadott veszélyjelző előrejelzésben öt megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

    A meteorológiai szolgálat szombat reggel adott ki piros riasztást adott ki több baranyai kistérségre hófúvás miatt. Ezt már mindenhol visszavonták, de több déli megyében továbbra is másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben a hófúvás miatt.

Baranyában még 8-10 centiméter hó eshet, de enyhül a szél.

Baranyában továbbra is minden út járható, s bár folytatódik a havazás, enyhülhet a szél - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel szombaton.

    A közlemény szerint a megyében nincs elzárt település. A hólánc használata azonban még kötelező a 67-es úton a 35. kilométer és Boldogasszonyfa, a 66-oson Gödre és Szentbalázs, valamint a 6-os főút Mecseknádasd és Pécsvárad között. Az 56-oson Bár és Bátaszék között már visszavonták az erre vonatkozó intézkedést.

    Hozzátették: az M60-as autópályát az 57-es úti lehajtó és a bólyi lehajtó között hóeltakarítás idejére lezárták, a forgalmat az 57-es útra terelték.
    Baranya magyar-horvát határátkelőin zavartalan a forgalom, hólánc egyik irányban sem kötelező a gépjárműveknek. Az utak a horvát oldalon is jól járhatóak, azokat folyamatosan tisztítják, de rövid a látótávolság és a szél miatt ott is lehetnek hóátfúvások.

    A katasztrófavédelem közölte: a MÁV-tól kapott tájékoztatás szerint Baranyában a vonatok menetrend szerint közlekednek, csak kisebb késések fordulnak elő.

Az E.ON jelezte, Hosszúhetényben helyreállt az áramszolgáltatás, Gerényes és Vásárosdombó térségében azonban 490, Szigetváron 334 fogyasztót érintő áramkimaradás van. A hibát néhány órán belül kijavítják.

Az igazgatóság kitért arra is, hogy mivel a települések külterületeire nehéz eljutni, a betegszállítóknak a Misina Mentőcsoport Egyesület segít az ott élő, állandó gondozásra szorulókat az ellátóközpontokba juttatni.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy a következő órákban még 8-10 centiméter friss hó eshet, de a szél, amelynek lökései jelenleg helyenként elérik a 45-50 kilométert óránként, várhatóan mérséklődik. Ennek ellenére még számítani lehet hótorlaszok keletkezésére. 

    Vasárnapra öt megyére - Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Békés - adtak ki szintén másodfokú figyelmeztetést, szintén a hófúvás miatt.

    Jenki Szilvia, az OMSZ munkatársa az MTI-nek elmondta: friss hóra vasárnap is számítani lehet, főként az ország keleti területein, de estére a Tiszántúlon is megszűnik a havazás. A gondot inkább az jelenti, hogy főleg a nap első felében továbbra is számítani lehet erős, olykor viharos széllökésekre, amelyek akár jelentős hóakadályokat is emelhetnek.

    Hétfőn is többfelé havazhat, de ekkor már kevesebb hóra van kilátás, és várhatóan a szél is mérséklődik.

Ezzel együtt folytatódik a szokásosnál több fokkal hidegebb időjárás. A következő napokban a maximumok is 0 fok körül alakulnak. Az éjszakai hőmérséklet pedig a hóval borított tájakon mínusz 10 és mínusz 15 fok körül is lehet - mondta a meteorológus. 

mti
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó