Hallgatói tiltakozás - Demonstráció a Parlament előtt, számos vidéki városban gyűltek össze a tiltakozó diákok
Átlépte a Parlamentet körbevevő kordont több száz tiltakozó hallgató szerda este fél nyolckor. Számos vidéki városban gyűltek össze szerdán hallgatók, hogy tiltakozzanak a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, elsősorban a keretszámok csökkentése miatt.
2012. december 12. 20:18

    A rendőrök leszorították őket a főbejárat lépcsőjéről, és felszólították a kordon mögötti parkolóban tartózkodó tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt. A Kossuth térre egyre több rendőr érkezik, akik az Országház előtt sorakoznak fel.


    Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a kordon átlépését nem tervezték, az spontán módon történt.


    A HÖOK vezetője később megafonba beszélve arra figyelmeztette a diákokat, hogy radikális csoportok tagjai épültek be közéjük. Arra is kérte a résztvevőket, hogy egyikük se takarja el sállal az arcát.


    A Kossuth téren tiltakozó diákok azt követelik, hogy a kormány egy képviselője jöjjön ki hozzájuk. Többen azt szeretnék, hogy tartsanak hallgatói fórumot a helyszínen. A diákok a Himnuszt is elénekelték.

    A Szegedi Tudományegyetemen hétfőn tartott fórum szervezői újabb tiltakozó akciót rendeztek szerdán. Medvegy Gábor szervező azt mondta, hogy a szegedi intézmény "végveszélybe kerül" a kormány tervezett intézkedései miatt.
    Az egyetem hallgatói délután át akarták adni követeléseiket a Fidesz helyi irodájában, de az épület zárva volt. A demonstrálók teleragasztották az iroda portálját, hogy "a fideszes politikusok is megtapasztalhassák, milyen a kilátástalanság".


    A Szegedi Tudományegyetemen működő hallgatói sztrájkbizottság a városi közgyűlés állásfoglalását kérte a felsőoktatással kapcsolatos kormányzati intézkedésekről. A sztrájkbizottság elvárja a közgyűlés tagjaitól, képviselőként mindent kövessenek el azért, hogy megmaradjon az SZTE tizenkét kara, képzési rendszere, 30 ezres hallgatói létszáma és az intézmény autonómiája.


    Nyíregyházán mintegy kétszáz diák tüntetett. Tóth Fruzsina szervező az MTI-nek elmondta: azt szeretnék, hogy a kormány vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat.


    A Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói a soproni Fő téren demonstráltak. A városháza elé mintegy 200-220 fiatal érkezett, akik előtt az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke beszélt.
    Gáspár Gergely felolvasta a város polgármesterének és országgyűlési képviselőjének a hét elején írt nyílt levelet. A levélben a hallgatói önkormányzat rögzítette, hogy szerintük a döntéshozók nincsenek tisztában a magyar családok anyagi tűrőképességével, és emiatt veszély fenyegeti a soproni felsőoktatást is.


    Kiáltvány elfogadásával ért véget a demonstráció a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán. A demonstráción - amelyen mintegy hatvanan vettek részt - a hallgatók mellett a gödöllői karok több vezetője is jelen volt.
    Daróczi Miklós dékánhelyettes beszédében azt mondta: a mostani intézkedések a mai középiskolások jövőjét érintik, és ha nem kerülnek be vidékről a tehetséges fiatalok, nem lesz felemelkedés, ezért a lehetőséget mindenkinek meg kell adni.


    Szolidaritásukat fejezték ki a fővárosban demonstráló társaikkal a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának (SEK) hallgatói, akik a helyi hallgatói önkormányzat (HÖK) által összehívott fórumon vettek részt, mintegy százan.


    Hurtik Péter, a HÖK elnöke szerint a jelenlegi hallgatókat is érintik a csökkentett keretszámok, hiszen ha kevesebb hallgató érkezik jövőre az egyetemre, annak megkérdőjeleződik a léte, hosszabb távon pedig akár meg is szűnhet az intézmény, így a felsőoktatás eltűnhet Szombathelyről.
    A hallgatói fórumon megjelent az egyetemi központ több oktatója, dékánja és Gadányi Károly, az intézmény elnök-rektorhelyettese is, aki hangsúlyozta: az országban a jövőben is szükség lesz kiművelt emberfőkre.


    A hallgatói fórum résztvevői megállapodtak abban, hogy csütörtök reggel ismét összegyűlnek, és a tiltakozás egy másik, ugyancsak békés módját választják; keresik annak lehetőségét, hogy a helyi döntéshozók is meghallják a hangjukat. Ennek részleteit azonban nem közölték.

mti
  • Karácsony Gergely lovasszobránál
    De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
  • Nyílt hibridháborús hadüzenet a Székelyföldnek
    A megfélemlítés az egyik, talán legfontosabb célja a hibrid háborúnak. Bukarest ezúttal – akarva-akaratlanul – bevallotta, hogy háborút indított a Székelyföld ellen – még ha annak „csak” hibrid változatát is.
MTI Hírfelhasználó