Minimálbér - Orbán: béremeléssel és rezsicsökkentéssel indul 2013
A miniszterelnök szerint joggal állítható, hogy 2013 egy jól kezdődő év lesz, hiszen január 1-jével a bérek nőnek, a rezsiköltségek viszont csökkennek.
2012. december 19. 16:58

Orbán Viktor ezt szerdán mondta a Parlamentben, a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről szóló megállapodás aláírási ünnepségén, jelezve, hogy a minimálbér-emelésre "különösen érzékeny" ágazatok esetében a kormány költségvetési támogatást biztosít az első félévben jelentkező bérköltség- és járuléknövekedés ellentételezésére. Hozzátette, a kabinet összekapcsolja a minimálbér-emelésről szóló megállapodást a rezsiköltség-csökkentéssel, amit így együtt egyedülálló európai teljesítménynek tart.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az embereket "fel fogja vetni a pénz", de az kijelenthető: Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy megvédje az embereket az európai válság elszegényítő hatásától - mondta a miniszterelnök. A minimálbér emeléséről szóló megállapodás mögött az a közmegegyezés húzódik - folytatta -, amely szerint Magyarország jövője csak munkára építhető.

Emellett termelési központtá is kell válnia az országnak, amihez rugalmas, szorgalmas, képzett és tanulékony magyar munkaerőre van szükség - fűzte hozzá. A minimálbér-megállapítás jogának kérdésére kitérve emlékeztetett, a kabinet ígéretet tett arra, hogy nem akarja elvenni a bérmeghatározás jogát az érdekképviseletektől, de szükség volt egy végső biztosítékra - a kormányzati minimálbér-megállapítás jogára - arra az esetre, ha nem jönne létre megegyezés a felek között.

Orbán Viktor felidézte a közelmúltban lefolytatott gazdasági konzultációt, amelynek keretében - mint ismertette - a válaszadók 83 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, helyesnek tartja-e a folyamatos minimálbér-emelés politikáját. Megerősítette egyúttal azt az álláspontját, amely szerint külföldön felvett hitelekből nem lehet bért növelni. A kormányfő beszéde végén szólt arról is: szerinte "jó reményeink vannak arra nézve", hogy a jövő évi büdzsében rögzített gazdaságpolitikával ismét lesz Magyarországon gazdasági növekedés, sőt "egy tartós gazdasági növekedési szakasz első évét láthatjuk majd 2013-ban".

A minimálbér jövőre az idei 93 ezer forintról 98 ezerre nő - ez csaknem 5,4 százalékos növekedés -, a szakmunkás minimálbér pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal.

mti
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Katasztrófa előtt a világ
  Az orosz–ukrán háború apropóján egyértelművé vált, hogy nem léteznek csupán helyi vonatkozású konfliktusok.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
MTI Hírfelhasználó