TÁRKI: emelkedett a bizonytalan választók aránya - nőtt a Fidesz támogatottsága
A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint ismét emelkedett a bizonytalan választók aránya. Jelenleg a választók fele nem tudja vagy nem árulja el, melyik pártra szavazna.
2012. december 19. 17:27

A TÁRKI szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a teljes népesség körében a novemberi 47 százalékról 50 százalékra nőtt a bizonytalanok aránya.

Mint megjegyezték: ez az arány jól jellemzi az egész 2012-es évet, ennek a választói csoportnak az aránya lényegében egész évben a szavazók felét tette ki. A pártok támogatottsága azonban lényegében nem változott az elmúlt egy hónap alatt: a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP novemberben és decemberben egyaránt 19 százalékon állt, míg az MSZP szavazótábora 14 százalékról 12 százalékra csökkent. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a novemberi 36 százalékot követően 39 százalékra nőtt, az MSZP-é pedig 26 százalékról 24 százalékra módosult.

A többi párt népszerűsége nem változott az elmúlt egy hónap alatt a teljes népesség körében: a Jobbik maradt 9 százalékon, az LMP 3 százalékon, a Demokratikus Koalíció pedig 1 százalékon.

A TÁRKI felmérése szerint a pártválasztók körében is csak "hibahatáron belüli", azaz nem lényegi elmozdulások történtek: a Jobbik a novemberi 18 százalék után decemberben 19 százalékot, az LMP 6 százalék után 5 százalékot kapna, a Demokratikus Koalíció pedig változatlanul 2 százalékot szerezne.

A TÁRKI az elmúlt hónapban mérte először Együtt 2014 Mozgalom támogatottságát, amely a teljes népesség körében a novemberi 7 százalékot követően decemberben 5 százalékos szavazótábort tudhat maga mögött, míg a pártválasztók körében 13 százalék után decemberben 10 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A Tárki a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása december 5. és 12. között 1000 ember megkérdezésével készült.

mti
  • Kövér: Magyarország magyar ország akar maradni
    Kövér László azt mondta: a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben "egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni".
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
MTI Hírfelhasználó