Csökken az orvosok elvándorlása
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint az orvosok elvándorlásának csökkenő tendenciája és a túljelentkezés a rezidensek számára meghirdetett ösztöndíjprogramokra azt jelzi, hogy a fiatal orvosok kezdik megérteni üzenetüket.
2012. december 21. 10:59

A tárcavezető pénteken, a Szócska Miklóssal közösen tartott sajtótájékoztatóján tért ki a felsőoktatásra. Kifejtette: az új rendszer legfontosabb követelménye, hogy a magyar adófizetők pénze, amelyet abba fektetnek, hogy a fiataloknak hasznos és erős diplomájuk legyen, valamint az abból következő haszon a fiatalok és egyúttal az ország javára is váljon. Balog Zoltán azt mondta: örül annak, hogy a fiatal orvosok kezdik megérteni ezt az üzenetet, és bízik benne, hogy ezen az úton tovább tudnak menni.

Meg fog állni az elvándorlás

Balog Zoltán miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár novemberben jelentette be, hogy a szakorvosjelölteknek szóló Markusovszky- és a szakgyógyszerészjelölteknek szóló Than Károly-ösztöndíjprogram mellett a gyermekorvosjelöltek számára Méhes Károly-ösztöndíjprogramot hirdetnek. Két hónap alatt a három ösztöndíjprogramra csaknem 640 érvényes pályázat érkezett. A programban rendelkezésre álló keretéből 522 rezidenst tudnak támogatni. „Az elvándorlás mértéke mindenképpen fokozódott” – hangsúlyozta Balog Zoltán, hozzátéve, hogy ez a folyamat meg fog állni. Reményei szerint a jövőben csak olyan módon mennek majd külföldre a fiatalok, hogy kint szerzett tudásukat visszatérve Magyarországon hasznosítsák.

A felsőoktatás átalakításáról Balog Zoltán kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök még pénteken aláírja azt a kormányhatározatot, amely a felsőoktatásba jövőre felvehető hallgatók minimális 55 ezres létszámáról szól. A miniszter hozzátette: szombaton várja a hallgatók képviselőit, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Új mentőautók érkeznek

Balog Zoltán azt is elmondta, hogy január végéig hatvan új mentőautó érkezik a mentőszolgálathoz, a szokásos év végi „kasszasöprésből” pedig 27 milliárd forintot kapnak a kórházak, egészségügyi szolgáltatók. A tárcavezető hozzátette: ezzel a beszerzéssel másfél év alatt 120 új autóval sikerült gazdagítani az Országos Mentőszolgálat eszközparkját. A következő években pedig a különböző uniós és belföldi források felhasználásával folytatódik a mentőautók folyamatos cseréje, illetve fejlesztése.

Szócska Miklós arról beszélt, hogy amikor államtitkárként először körülnézett a mentőszolgálatnál, akkor minden harmadik autó nagyjából 1 millió 800 ezer kilométert futott. Bár korábban voltak, akik azt terjesztették, hogy az új autók nem felelnek meg minden biztonsági követelménynek, amikor átadták az első Magyarországon összeszerelt kocsikat, több külföldi látogatójuk is azt mondta, hogy ilyet szeretne magának is – mondta.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója felidézte, hogy a közelmúltban az egyik ilyen új jármű balesetben felborult, de a belső rögzített eszközök és a bútorzat a helyén, a beteg pedig a hordágyon maradt. Kiemelte: az új autók olyan biztonságos berendezésekkel és olyan technikai felszerelésekkel vannak felszerelve, hogy mind a beteg, mind a járműben dolgozók maximális biztonságban legyenek.

Hatékonyabban gondoskodnak a kisgyermekekről

Szócska Miklós csütörtökön jelentette be: kiemelt projekt keretében fejlesztik a kora gyermekkori alapellátást a következő több mint két évben, 2,5 milliárd forintból. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ugyanezen a napon elmondta: az összefogás mentette meg a bezárástól a kalocsai kórházat. A Magyar Nemzet pénteki számában pedig arról számolt be: ötmilliárd forinttal konszolidálták a Honvédkórházat a Honvédelmi Minisztérium költségvetéséből, a korábbi gazdálkodási hibák kijavítása érdekében pedig új szervezeti rendszert állítottak fel az intézményben.

MTI/MNO nyomán
MTI Hírfelhasználó