Hogyan éljük túl a karácsonyt? - A lelkünknek is jót tesz az ünnepi nagytakarítás
Prof. Dr. Bagdy Emőke az Érzelmek Iskolájában az ünnepeken felszínre bukkanó belső feszültségekről és a konfliktushelyzetek oldásáról beszélt.
2012. december 26. 14:47

A Független Pedagógiai Intézet szeminárium-sorozatának évzáró előadásán a pszichológusnő felhívta a figyelmet arra, hogy a felhalmozódott belső stressz okozta lelki gócok komoly betegségeket okozhatnak. Mindez könnyedén megelőzhető és orvosolható a lélek szellőztetésével, szeretteinkkel való értékes, pozitív beszélgetésekkel.

Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Független Pedagógiai Intézet idei utolsó Érzelmek Iskolájában a „Konfliktusból a szívtől szívig kapcsolatok felé” címmel tartott előadást. A pszichológusnő arról beszélt hallgatóinak, hogy az ünnepek közeledtével felhalmozódott belső feszültség nemcsak az emberi kapcsolatokra, de az egészségre is meglehetősen káros hatással van.

„A rágódással olyan érzelemmolekulák öntenek el bennünket, amelyek megbetegítenek minket. Daganatokat, érelzáródásokat képeznek, biológiai folyamatainkat felborítják. Ha nem nyitjuk ki lezárt belső világunkat, drámai következményekkel számolhatunk” – hívta fel a figyelmet Bagdy Emőke.

A tanárnő elmagyarázta, miért fontos, és hogyan lehet a lélekben rejlő feszültséget enyhíteni.

„A lélek szellőztetésre vágyik, a titkokat, belső aggodalmakat ki kell beszélnünk, hogy csökkentsük a nyomást” –mondta a szakember.

Az előadás során levezetésre került az, hogy a lelki problémák, - kivetülve a másokkal történő kommunikációra - milyen könnyen okoznak komoly félreértéseket, majd konfliktushelyzetet.

A szavak valódi jelentéstartalma saját belső világunk egyedisége miatt nem egyforma. Ezért nagyon fontos az őszinteség, tisztázni kell, hogy jól értjük-e egymást.” – bíztatta a hallgatóságot a pszichológus.

Az előadás lezárásaként Bagdy Emőke a pozitív megerősítésekkel, elfogadással teli kommunikációra szólította fel a közönséget, amely a kulcsa lehet a békés ünneplésnek.

Az Érzelmek Iskolája szeminárium-sorozata legközelebb jövőre, 2013. január 10-én nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt a Független Pedagógiai Intézetben.

Érzelmek Iskolája

2013.01.10.

előadó:   Dr. Ferenczy Andrea KRE egyetemi adjunktus

téma: Az empátia jelenkori szemlélete és gyakorlata

2013.02.14.

előadó: Dr. Szondy Máté pszichológus

gondola
MTI Hírfelhasználó