115 éves és 253 napos a leghosszabb életkort megért férfi a világon
115 évvel és 253 nappal a japán Dzsiroemon Kimura az ismerten és bizonyítottan a leghosszabb életkort megért férfi a földkerekségen.
2012. december 28. 11:48

    A kiotói prefektúrában, Kiotango városban élő férfi pénteken lett világrekorder, miután már egy nappal hosszabb ideje él, mint a korábbi rekorder, a dániai származású amerikai Christian Mortensen, aki 1998-ban halt meg 115 éves és 252 napos korban.


    A világrekordról szóló oklevél átadását a Guinness Világrekordok egyelőre elhalasztotta, mert a december 16-án a világ legidősebb élő emberévé nyilvánított Kimurát éppen kórházban ápolják törékeny egészségi állapota miatt.


    A földműves származású Kimura azután kapta meg a világ legidősebb embere címet, hogy az Egyesült Államokban elhunyt az ugyancsak 115 éves, de nála 15 nappal idősebb Dina Manfredini.


    Kimura csak a férfiak esetében tartja az abszolút világrekordot, jócskán lemaradva az igazoltan a leghosszabb életkort elért Föld-lakó, a 122 évet és 164 napot megért francia Jeanne Louise Calment mögött, aki 1997-ben hunyt el.


A földműves családból származó japán matuzsálem postai kézbesítőként ment nyugdíjba, és egészen 100 éves koráig aktívan kertészkedett. Hét gyermeke közül öt még él, 14 unokája, 25 dédunokája és 13 ükunokája van.
Kimura 2011 márciusa óta számít a legöregebb japánnak, és 2011 áprilisa óta a legöregebb élő férfinak a világon. Elméje tiszta, a minap angolul köszönte meg a gratulációkat.


Japánban meghaladja az 50 ezret a 100 éven felüliek száma. 

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó