Szabó Máté: nem érvényesülnek az uzsora-bűncselekmény elleni fellépés állami szabályai
Az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint nem érvényesülnek az uzsora-bűncselekmény elleni fellépés állami szabályai, ezért Szabó Máté összehangolt kormányzati intézkedéseket javasolt.
2012. december 28. 12:00

    A biztos pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az elmúlt években az állam a polgári és a büntetőjogi szabályozás módosításával akart fellépni az uzsora ellen, de a statisztikai adatok azt mutatják, hogy ezek a bűncselekmények csak kis arányban kerülnek a hatóságok látókörébe. Szabó Máté ezért jogszabály-módosítást javasolt, hogy a hatóságok be tudják szerezni a büntetőeljárás eredményes lefolytatásához elengedhetetlen bizonyítékokat.


    Az alapvető jogok biztosa jelezte: az országos rendőrfőkapitány intézkedését kérte annak érdekében, hogy az uzsora-bűncselekményt érintő rendőri kommunikáció és jogalkalmazás a jövőben mentes legyen a megbélyegző, az önhibát feltételező szemléletmódtól. Ezenkívül javaslatot tett arra, hogy az érintett minisztériumok kezdeményezzék az uzsora-bűncselekmények áldozatait komplex módon segítő szolgáltatás létrehozását.


    Szabó Máté jelentésében hangsúlyozta továbbá, hogy csak jogi eszközökkel nem lehet felszámolni az uzsorát, az azt kiváltó élethelyzetet kell megváltoztatni. Ezért javasolta, hogy a társadalmi felzárkózást segítő intézkedések kidolgozása során a jogalkotó hasznosítsa az eddigi mikrohitelezési programok tapasztalatait.

mti
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó