Fidesz: eredményes az esélyteremtési politika
Teljes körűen ne, csak ügycsoportok alapján legyen korlátozható a fogyatékkal élő emberek cselekvőképessége - javasolja Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő. A hallássérült politikus ezt azon a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón közölte jeltolmács segítségével, amelyen a kormánypárt beszámolt az elmúlt két évben végzett esélyteremtési politika eredményeiről.
2013. január 3. 16:49

Tapolczai Gergely szívügyének nevezte annak elérését, hogy a fogyatékkal élőket ne lehessen teljes körűen kizárni a cselekvőképességből. A fideszes képviselő szerint olyan szabályra van szükség, amely csak úgynevezett ügycsoportok alapján ad lehetőséget a cselekvőképesség korlátozására. Az ennek érdekében végzett lobbimunkát egészen az új polgári törvénykönyv (Ptk.) zárószavazásáig folytatni fogja - ígérte.


A politikus az elmúlt két év intézkedései között említette, hogy elkezdődött a fogyatékosügyi törvény felülvizsgálata, továbbá fontos lépésként értékelte a médiatörvény azon szabályozását, amelynek értelmében évről évre egyre több órányi televíziós műsort kell feliratozni, illetve jelnyelvi tolmácsolással közvetíteni. Üdvözölte azt a rendelkezést is, amely szerint ha egy sorozatot elkezdtek feliratozni, azt annak befejeztéig folytatni kell.

Tapolczai Gergely megemlítette még a gépjármű-vásárlási támogatások növelését - például használt autó vásárlása esetében 300 ezer helyett 600 ezer forintnyi támogatás igényelhető -, valamint a fogyatékossági támogatásra jogosultak körének bővítését.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a tájékoztatón azt mondta, pártja alapértéknek tekinti, hogy a fogyatékkal élőknek biztosítva legyen, hogy a társadalom ugyanolyan értékes tagjai lehessenek, mint bárki más. Jelezte például, hogy a következő általános választásokon már akadálymentesen lehet majd közlekedni a szavazókörökben.

Nagy eredménynek tartja továbbá, hogy több mint 30 ezer megváltozott munkaképességű foglalkoztatását segítik elő az elhelyezkedésük támogatására biztosított 35 milliárd forinttal.


A kerekesszékkel közlekedő, szintén fideszes Hirt Ferenc a közszolgáltatások akadálymentesítéséről beszélt. A fogyatékkal élőknek is joguk van arra - mondta -, hogy a közszolgáltatásokat akadálymentesen, biztonságosan tudják igénybe venni.

Rámutatott azonban, hogy országos szinten még mindig nem teljes az akadálymentesítés, ezért 2013-ban is sok pályázatot hirdetnek meg százszázalékos támogatással.

mti
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
 • Németország félrekezelt háborúja
  Angela Merkel szavakban tagadja a háború létezését, de tetteivel támogatja annak eszkalálódását.
 • Sorosék gyengítik a forintot
  A járvány okozta pénzpiaci bizonytalanságot kihasználva Soros Györgyék kíméletlen támadásokat intéznek a forint ellen. A spekulánstól eddig sem voltak idegenek a hasonló lépések, éppen ezért számos ország haragját kivívta. A Magyar Nemzet a következő napokban bemutatja a milliárdos legismertebb ügyleteit. Sorozatunkat az angol font elleni támadásával kezdjük.
MTI Hírfelhasználó