Fidesz: eredményes az esélyteremtési politika
Teljes körűen ne, csak ügycsoportok alapján legyen korlátozható a fogyatékkal élő emberek cselekvőképessége - javasolja Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő. A hallássérült politikus ezt azon a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón közölte jeltolmács segítségével, amelyen a kormánypárt beszámolt az elmúlt két évben végzett esélyteremtési politika eredményeiről.
2013. január 3. 16:49

Tapolczai Gergely szívügyének nevezte annak elérését, hogy a fogyatékkal élőket ne lehessen teljes körűen kizárni a cselekvőképességből. A fideszes képviselő szerint olyan szabályra van szükség, amely csak úgynevezett ügycsoportok alapján ad lehetőséget a cselekvőképesség korlátozására. Az ennek érdekében végzett lobbimunkát egészen az új polgári törvénykönyv (Ptk.) zárószavazásáig folytatni fogja - ígérte.


A politikus az elmúlt két év intézkedései között említette, hogy elkezdődött a fogyatékosügyi törvény felülvizsgálata, továbbá fontos lépésként értékelte a médiatörvény azon szabályozását, amelynek értelmében évről évre egyre több órányi televíziós műsort kell feliratozni, illetve jelnyelvi tolmácsolással közvetíteni. Üdvözölte azt a rendelkezést is, amely szerint ha egy sorozatot elkezdtek feliratozni, azt annak befejeztéig folytatni kell.

Tapolczai Gergely megemlítette még a gépjármű-vásárlási támogatások növelését - például használt autó vásárlása esetében 300 ezer helyett 600 ezer forintnyi támogatás igényelhető -, valamint a fogyatékossági támogatásra jogosultak körének bővítését.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a tájékoztatón azt mondta, pártja alapértéknek tekinti, hogy a fogyatékkal élőknek biztosítva legyen, hogy a társadalom ugyanolyan értékes tagjai lehessenek, mint bárki más. Jelezte például, hogy a következő általános választásokon már akadálymentesen lehet majd közlekedni a szavazókörökben.

Nagy eredménynek tartja továbbá, hogy több mint 30 ezer megváltozott munkaképességű foglalkoztatását segítik elő az elhelyezkedésük támogatására biztosított 35 milliárd forinttal.


A kerekesszékkel közlekedő, szintén fideszes Hirt Ferenc a közszolgáltatások akadálymentesítéséről beszélt. A fogyatékkal élőknek is joguk van arra - mondta -, hogy a közszolgáltatásokat akadálymentesen, biztonságosan tudják igénybe venni.

Rámutatott azonban, hogy országos szinten még mindig nem teljes az akadálymentesítés, ezért 2013-ban is sok pályázatot hirdetnek meg százszázalékos támogatással.

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A brüsszeli bürokrácia visszaél a hatalmával
  "Egyes-egyedül a magyar baloldali ellenzék az, amelynek az az egyetlen egy politikai célkitűzése az európai politikában, hogy áskálódjon a saját hazája ellen" - jegyezte meg Deutsch Tamás, hozzátéve, ennek ékes bizonyítéka volt a határozat megszavazása. "Nem kevesebbet támogattak, mint hogy vegyék el a pedagógusoktól az ő béremelésük feltételeit szolgáló európai uniós forrásokat".
 • Európa alatt
  Egy szélsőséges figura „nácinak" minősített egy demokratikusan megválasztott vezetőt: ezzel próbálván lezülleszteni az európai politikai életet. Párttársainak kellene megfékezni a dühöngőt, de nem teszik.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
MTI Hírfelhasználó