A zöldhatóság napi kétszeri tájékoztatásra kötelezte a Mal Zrt.-t
Naponta kétszeri tájékoztatásra kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t a zöldhatóság a Torna-patakban mért pH-értékekről és a megtett beavatkozásokról, miután a timföldgyár december 28-án technológiai problémáról tett bejelentést - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére.
2013. január 5. 10:19

    Zay Andrea tájékoztatása szerint a Mal munkatársa a december 28-ai reggeli mintavételezés során észlelte, hogy Kolontár környékén vörösesfehér szilárd anyag van a Torna patakban. Technológiai problémák miatt a cég szennyvíztisztítójába a szokásosnál nagyobb mennyiségű kezelendő szennyvíz került. A szennyvíz pH-értékét beállították, azonban a kilépő, magas lebegőanyag-tartalmú szennyvíz mennyisége - óránként 15 köbméter - megváltoztatta a patak színét - áll a közleményben.


    Hozzátette: a felügyelőség munkatársai december 28-án és január 3-án hatósági ellenőrzést tartottak a helyszínen, és mindkét alkalommal mintát vettek két helyen a Torna-patakból és a mérőcsatornánál, az úgynevezett Parshall-csatornánál is.


A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai szerint a pénteken kiadott határozatban az ipari szennyvíztisztító telep előírásoknak megfelelő üzemeltetésére kötelezték az ajkai timföldgyárat, és arra, hogy naponta kétszer tájékoztassa a felügyelőséget a patakban mért pH-értékekről, a megtett főbb intézkedésekről, beavatkozásokról. A felügyelőség megindította a szükséges hatósági eljárásokat a vizsgálati eredmények alapján - írta Zay Andrea. A folyamatban lévő eljárásról, az esetleges bírság mértékéről az igazgató nem adott bővebb felvilágosítást.


A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője december 28-án azt közölte az MTI-vel: üzemzavar volt a Mal szennyvíztisztító telepén, a hibát a katasztrófavédelem szakemberei elhárították. A probléma feltehetően egy meghibásodott szivattyú miatt következett be - mondta Bakos György. 

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó