Újra lesz 13. havi nyugdíj?
Az Index értesülése szerint az újra bevezetett 13. havi nyugdíjat utalvány formájában kaphatják meg a nyugdíjasok.
2013. január 9. 17:22

A 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja a kormány: a tervezet előkészítésére, illetve a szükséges háttérszámítások elkészítésére már fel is kérték a Magyar Államkincstárat – értesült az Index.

„Valóban van ilyen irányú gondolkodás, de kevés konkrétumot tudok” – fogalmazott az Index állami pénzügyi intézménynél dolgozó forrása. A hírportál úgy értesült, hogy informális beszélgetéseken egy, a magas jövedelmekre kivetett szolidaritási adó ötletéről is hallott. Ezzel a költségvetési hiány növelése nélkül lehetne folyósítani a 13. havi nyugdíjat.

A hírportál információi szerint ez a juttatás abban térhet el az MSZP által korábban bevezetett rendszertől, hogy nem pénzben, hanem Szép-kártyán, Erzsébet utalványon vagy más cafeteria-elemekben jutnának hozzá a nyugdíjasok.

Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető elemzője az Indexnek elmondta, hogy a költségvetésben van mozgástér a 13. havi nyugdíj kifizetésére. Hozzátette, hogy ha a kormány valamilyen utalványon keresztül folyósítaná a pluszjuttatást, akkor azzal az lehet a célja, hogy annak egy része ne áramoljon ki az országból. Ezzel a megoldással ugyanis az extra juttatást a nyugdíjasok csak Magyarországon költhetnék el.

index.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 10. rész
  Sorozatunk végén egy kicsit megpihenünk. Csak képeket nézünk és emlékezünk. Szép régi magyar képeket, szép régi magyar emlékeket. Nézünk, emlékezünk és nem felejtünk. Nem, nem, soha.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
MTI Hírfelhasználó