Bugár: le kell zárni a Benes dekrétumok kérdését
Egyszer és mindenkorra le kell zárni a Benes dekrétumok kérdését - jelentette ki Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke a szlovák közszolgálati televízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap.
2013. január 14. 07:16

    Az egyórás politikai vitaműsorban, melynek Bugár Béla mellett másik résztvevője Robert Fico szlovák kormányfő volt, az utolsó öt percben került terítékre a felvidéki magyarságot érintő két "kényes" téma: a kettős állampolgárság és a benesi dekrétumok ügye.


    A Most-Híd elnöke a vitaműsorban annak a véleményének adott hangot, miszerint a Benes dekrétumok kérdését nem lehet az érintett 12 dekrétum megszüntetésével megoldani. "A Benes dekrétumok kérdését egyszer és mindenkorra le kell zárni. Ezt azonban már nem lehet úgy, mint azt egyesek hangoztatják, hogy gyerünk, szüntessük meg azt a nem egészen 12 benesi dekrétumot" - szögezte le Bugár Béla, hozzátéve: a kérdést azzal sem lehet lezárni, hogy minden rendben van. Hozzáfűzte: a téma nem politikai, hanem szakmai egyeztetést kíván.


    Robert Fico a Benes dekrétumok témája kapcsán leszögezte: ebben a kérdésben a szlovák kormány álláspontja továbbra is egyértelmű és változatlan, mivel a benesi dekrétumokat megváltoztathatatlannak és megszüntethetetlennek tartják. "Aki ma meg akarná szüntetni vagy változtatni a benesi dekrétumokat, annak a második világháború kimenetelét és a párizsi békeszerződést kellene megváltoztatnia" - szögezte le. Hozzáfűzte: ez a téma szlovák kormány számára "érinthetetlennek" számít és nem fognak vele foglalkozni.


    A szlovák kormányfő a kettős állampolgárság ügyével kapcsolatban a szlovák állampolgársági törvényről azt mondta: annak jelenlegi formáját a magyar (az egyszerűsített honosításról szóló) törvény elfogadása miatt volt "muszáj" elfogadniuk. Rámutatott: azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a kettős állampolgárság ügyét a két ország közötti nemzetközi szerződésben szabályoznák. "Ennek megkötését követően, amennyiben lenne rá akarat, mindkét ország érintett törvényeit meg lehetne szüntetni" - tette hozzá.

mti
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó