Ficót nyugtalanítja
Robert Fico szlovák kormányfő szerint Pozsonyt nagyon meglepte Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter nyilatkozata a Benes-dekrétumokról.
2013. január 24. 13:00

"Beismerem, hogy a nyilatkozat nyugtalanságot váltott ki bennünk, mert a dekrétumok a jogrend részét képezik a Szlovák Köztársaságban ugyanúgy, ahogy a Cseh Köztársaságban" - jelentette ki Fico abban az interjúban, amelyet a Právo című cseh baloldali napilap közölt csütörtökön.

Leszögezte: a Szlovák Köztársaság kormánya szerint a dekrétumok megváltoztathatatlanok és nem lehet őket megszüntetni, mert a második világháború után kialakult viszonyokat rögzítik.

"Ezért bármiféle kísérlet megszüntetésükre vagy korrigálásukra a második világháború eredményeinek komoly megkérdőjelezését váltja ki. Ezért lepett meg minket rendkívüli módon a Cseh Köztársaság hivatalban lévő külügyminiszterének nyilatkozata" - tette hozzá a szlovák kormányfő.

"Mi ezt destabilizációs elemnek tekintjük. Mivel olyan témáról van szó, amely komolyan beavatkozik Szlovákia nemzetállami érdekeibe, ezt a nyilatkozatomat megfelelő reagálásnak tartom a Cseh Köztársaság egyik államfőjelöltjének kijelentésére" - hangsúlyozta Fico.

Schwarzenberg múlt csütörtökön az első tévévitában azt mondta, hogy a szudétanémetek kitelepítését (és a szlovákiai magyarok meghurcolását) megalapozó dekrétumok mai szemmel az emberi jogok durva megsértését jelentik, s ha ez ma történt volna meg, akkor Benes elnök a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt találta volna magát. Milos Zeman, a másik elnökjelölt azonnal csehellenességgel vádolta meg a külügyminisztert, s kijelentette, hogy egy ilyen "szudétanémet" nézeteket valló ember nem lehet cseh államfő. A téma azóta is uralja a cseh médiát.

"Mindig annak a híve voltam, hogy minden helyzetben az igazat kell mondani, legyen az nagyon kemény vagy kellemetlen" - jelentette ki Schwarzenberg a Hospodárské Noviny című prágai gazdasági napilapban csütörtökön megjelent interjújában.

"Provokáltam, ez nyilvánvaló. Talán mérsékeltebben kellett volna fogalmaznom, meggyőződésem azonban, hogy nem jó, ha múltunk néhány problematikus cselekedetét elhallgatjuk. Már Freud arra tanított minket, hogy amit elhallgatunk, az később rosszabb változatban újra előjön. Meggyőződésem, hogy eljött az ideje annak, hogy múltunk vitatható kérdéseivel is foglalkozzunk" - magyarázta álláspontját a külügyminiszter.

Megjegyezte: az izlandiakon, és részben a dánokon kívül "a szerencsétlen 20. században minden európai nemzet vagy annak tagjai elkövettek valamilyen bűncselekményt". 

MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó