DK-kongresszus: eltörölnék a bankadót, tandíjat szednének
Elfogadta a párt programját a Demokratikus Koalíció kongresszusa. Fidesz: a DK adóemelést akar. Gyurcsány nagyon leváltaná Orbánt.
2013. január 26. 14:40

A dokumentum - amelyet a jelenlévő csaknem 1700 párttag és regisztrált támogató szavazatával hagytak jóvá - a 2010-es választás előtti alkotmányos rend helyreállítását szorgalmazza.

A DK menetrendet sürget az euró bevezetésére, a különadók eltörlésére és a bankadó csökkentésére, kétkulcsos személyi jövedelemadózást vezetne be, visszaállítaná az adómentes sávot a legalacsonyabb jövedelmeknél, megszüntetné a gyermekek utáni adókedvezményt, növelné a családi pótlékot.

A pártprogram kezdeményezi az egységes ingatlanadó bevezetését, szociális ösztöndíjrendszerrel párosuló tandíj-kötelezettséget írna elő, de megszüntetné a hallgatói szerződéseket.

* * *

Adóemelést akar a Demokratikus Koalíció (DK) - kommentálta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette párt szombati kongresszusát, amelyen programjuk elfogadásáról döntöttek.

A Fidesz szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a baloldal programja nem más, mint azoknak a megszorításoknak a másolata, amelyekkel Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon együtt tette tönkre az országot.

"A program fekete-fehéren kimondja: ha rajtuk múlna, megemelnék a kis- és középvállalkozások társasági adóját, az emberek személyi jövedelemadóját, elvennék a gyermekek után járó családi adókedvezményt, eltörölnék a minimálbért, újra bevezetnék a tandíjat, és vizitdíjat szednének az egészségügyi szolgáltatásokért" - sorolta Selmeczi Gabriella.

Hozzátette továbbá, hogy a program értelmében ingatlanadót vezetnének be, eltörölnék a magyar föld és a magyar gazdák védelmét, megszüntetnék a jelenlegi kormány által illetékmentessé tett örökösödést, "újra kiürítenék a nyugdíjkasszát", és ismét ezreket kényszerítenének munka helyett segélyekre.

A pedagógusoknak is megint "fűt-fát" ígérnek, miközben tízezreket tettek közülük utcára, bérüket csökkentették, és háromezer iskolára tettek lakatot - írta a kormánypárt szóvivője, azzal folytatva, hogy ha a DK-n múlna, hatályon kívül helyeznék az alkotmányt is, amely tiltja az ország eladósítását, az offshore cégek pénzelését és a nemzeti vagyon eladását.

Selmeczi Gabriella szerint a DK a lakosságot sújtó adóemeléssel pótolná az extraprofittal rendelkező szektorok különadójának eltörlését.

Közleményét azzal zárta, hogy "ebből a szélsőséges politikából egyszer már elég volt, mert megnyomorította, eladósította és megosztotta az országot".

Gyurcsány: aki nem az összefogáson dolgozik, Orbánt tartja hatalomban

Az ellenzéki szervezetek hazafias kötelessége, hogy megtalálják a választási együttműködés módját, aki nem ezen dolgozik, az Orbán Viktor hatalomban tartásán munkálkodik - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) kongresszusán szombaton.

A volt kormányfő, a DK elnöke a budapesti SYMA csarnokban csaknem kétezer párttag és szimpatizáns előtt azt mondta: sok részletkérdésben nincs egyetértés az ellenzéki oldalon, de "az alkotmányosság helyreállítása" közös cél.

"Ha összefogunk, győzünk, és győz Magyarország, ha széthúzunk, akkor el fogunk bukni, és el fog bukni Magyarország is" - mondta. Hozzátette: Orbán Viktorral "paktál le", aki nem tesz az összefogásért, és a miniszterelnök malmára hajtja a vizet az is, aki bárkit kirekeszt a demokratikus ellenzék együttműködéséből, és így szavazókról mond le.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a szocialista párt vezetése elnézést kért a határon túli magyaroktól az MSZP-nek a kettős állampolgárságról szóló, 2004. decemberi népszavazáson képviselt álláspontjáért.

"Ezt tiszteletben tartom, de nem értem és nem értek vele egyet. (...) Ezért is vagyunk más pártban" - jegyezte meg, megerősítve: továbbra is helyteleníti, hogy állampolgárságot kapjanak, akik nem élnek Magyarországon, nem osztoznak a teherviselésben, nem viselik szavazatuk következményét.
Kitért arra is, más ellenzéki erőkkel szemben a DK kitart amellett, hogy a rendőrséget - az elkövetett jogsértések ellenére - meg kell védeni 2006. őszi fellépéséért.

Ám szerinte ezek a nézeteltérések nem gátolják az együttműködést, a közös indulást a választásokon. Azt javasolta: az ellenzéki szervezetek ünnepeljék közösen március 15-ét, legyen a nemzeti ünnep "ellenzéki erődemonstráció", a 2014 tavaszáig tartó választási küzdelem első állomása.

Gyurcsány Ferenc - aki előzőleg a DK elnökségi tagjaival együtt a Coldplay együttes egyik dalára vonult be a csarnokba, miközben szimpatizánsai felállva köszöntötték - egyórás beszédében kifejtette: a jelenlegi alaptörvény "barkácsolása" helyett vissza kell térni a 2010-es kormányváltás előtti alkotmányhoz. Ezt azzal indokolta, hogy az alaptörvény "illegitim", sérti az 1989-ben létrejött köztársaság alapeszméit, és vezetőinek képére akarja formálni az országot.
Az elmúlt hetekben folytatott országjárásáról azt mondta: legkeserűbb tapasztalata a félelem, amivel szembesült. Sokan attól tartanak, baj érheti őket, ha kiderül, hogy az ellenzékkel szimpatizálnak, míg mások - a diktatúrákban megszokott - szégyenletes kompromisszumokra kényszerülnek, ha boldogulni akarnak, meg akarják őrizni állásukat - magyarázta. Hozzátette: nem gondolja, hogy Magyarország diktatúra lenne, de "már rég nincs demokrácia".
Beszédében arra kérte a nagyvárosok polgármestereit, hogy vasárnap - csatlakozva a római Colosseum elsötétítéséhez - egy időre kapcsolják le településükön a díszkivilágítást, így tiltakozva a szélsőjobboldali eszmék terjedése ellen.

Szólt arról is, hogy pártja az egyetlen Magyarországon, amely támogatja az Európai Egyesült Államok létrehozását. Emellett bírálta a kormányt az oktatási rendszer átszervezése miatt. Mint mondta, tiltakoznak az ellen, hogy az iskolákat uniformizálják, "ideológiai átnevelő táborokká" alakítsák.

A DK programjából Niedermüller Péter alelnök azt emelte ki, hogy erősítenék a társadalmi szolidaritást, csökkentenék a társadalmi különbségeket.
Debreczeni József - aki 2010-ben az MDF képviselőjelöltje volt - Gyurcsány Ferenc szavaival egybecsengően arról beszélt: a baloldal egy része defenzívában van, kompenzál, ha magyarságpolitikáról van szó. A DK alelnöke úgy fogalmazott, hogy ma nincs ok nemzeti büszkeségre, mert Magyarország történetében először önként, külső hatalom szorítása nélkül "vett vállára egy autokratikus rezsimet".

Bauer Tamás alelnök, korábbi SZDSZ-es képviselő azt mondta: noha a DK csak bő egy évvel ezelőtt alakult meg, ennek előzménye Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként elmondott balatonőszödi beszéde, amely megalapozta a reformpolitikát. Szavai szerint a DK most is reformpolitikát javasol számos területen.

Vitányi Iván, a párt tiszteletbeli elnöke közölte: a DK-nak nem az a célja, hogy az ellenzék vezető ereje legyen, hanem hogy szerepet vállaljon a demokrácia "megteremtésében", ami véleménye szerint azt is jelenti, hogy a kormányváltás után nem egy "baloldali Orbánra" lesz szükség.

Varju László pártigazgató arról számolt be, hogy a DK tagjainak száma meghaladja a hétezret, 750 településen vannak jelen, a 106 egyéni választókerület mindegyikében van már pártszervezet, több mint a felében pedig vezetőt is választottak.

A kongresszusra hozzávetőleg 1700 párttag és támogató regisztrált, noha az alapszabály értelmében minden párttag részt vehet és szavazhat a gyűlésen.

Ez utóbbi lehetőséggel azonban a szervezők nem számoltak, a rendezvényt egy nagyjából kétezer ember befogadására alkalmas csarnokban tartották meg, ami így nagyjából megtelt.

A beszédek között a DK elmúlt évi programjait - köztük Gyurcsány Ferenc országjárását és a párt politikusainak az előzetes regisztráció miatt indított éhségsztrájkját - felidéző videobejátszásokat vetítettek.

A DK 2011 októberében alakult meg, amikor Gyurcsány Ferenc kilenc szocialista frakciótaggal együtt elhagyta az MSZP-t. 

MTI