Levest az asztalra!
A leves vasárnaponként szinte minden háztartásban kötelező fogás, de az otthonok kétharmadában egy héten többször is előkerül a merőkanál.
2013. január 30. 11:34

A hazai házitündérek inkább készítenek meleg ételt ételalapok, ízesítőkockák használatával, mint hogy étteremből rendelnének, így hetente háromszor- négyszer is jut idejük főzésre – derül ki a MAGGI, 2012 novemberében gyermekes családok körében végzett friss felméréséből.

Meleg étel az asztalra

A válaszadók 25 százaléka csupán hétvégén főz, 50 százalékuk viszont hetente háromszor-négyszer is tud rá időt szakítani, hogy meleg ételt készítsen a családja számára. A háziasszonyok közel 50 százaléka spórol időt azzal, hogy ételalapokkal, ízesítő kockákkal készíti el a család kedvenceit. A praktikusság azokra a konyhatündérekre is jellemző, akik minden nap szakítanak időt a főzésre. Több mint 26 százalékuk a levesek mellett más ételek ízét is gazdagítja kockával - sokan tesznek a rizs vagy tészta főzővízébe, mások mártások, szószok, alaplevek elkészítéséhez használják ezeket.

A vasárnapi húsleves is kockával készül

A háziasszonyok 80 százaléka szerint a vasárnapi húsleves elengedhetetlen összetevője a leveskocka. A felmérésből kiderült, hogy már anyáink is szívesen ízesítették így a hétvégi húslevest, a válaszadók harmada ugyanis a hagyományos családi receptúra részeként dob kockát a levesbe. A levesek elkészítéséhez főleg azok használnak kockát, akik több személyre főznek, de a fiatalabb, 18-35 éves korosztály is szívesen dobja fel vele ételeit. A megkérdezettek 50 százaléka finom, zöldséges íze, 40 százalékuk pedig megbízhatóan jó íze miatt használ leveskockát. „A MAGGI termékek szárításos vízelvonással készülnek valódi zöldségekből, zöldfűszerekből. A vízelvonás hatására nem változik meg az élelmiszerek szerkezete, ezért víz hozzáadásával a szárított termékek az eredetit megközelítő állapotúra alakíthatók vissza. Ez egy olyan módszer, amelynek köszönhetően nincs szükség hozzáadott tartósítószerek használatára termékeink hosszú eltarthatóságához” - árulta el Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa.

Mindennapi levesünk

Leveses nép a magyar – derült ki még a MAGGI felmérésből. A háztartások kétharmadában hetente többször is kerül leves az asztalra, hétvégén viszont szinte mindenhol kötelező fogás. Különösen a gyermeket nevelő családoknál népszerű étel, hiszen a kicsik számára rendkívül fontos a változatos táplálkozás, a zöldségek fogyasztása. „A hidegben sem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a téli fűtési szezon, az iroda és lakás száraz levegője miatt a hidratáció ugyanolyan fontos, mint a nyári kánikulában. Egy bőséges tányér leves a napi folyadék igényünk 20 százalékát is fedezheti.” – tette hozzá Mihály Tekla.

gondola
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A siker titka, hogy sikerült lejönni az izmus alapú politizálásról
  Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón.
 • Kampányrajt - Megszólaltak a pártok
  Az ellenzék teljes összefogásra vonatkozó stratégiája megbukott, hatalmas kudarccal indulnak az önkormányzati választáson, és míg a kormánypártokat az építkezés, addig az ellenzéket háborúskodás, békétlenség, gyűlölet jellemzi - jelentette ki Kósa Lajos.
 • Szent István-napi gondolatok
  Ennek a vitának egy másik része a Szent Istvánt követő Nyugathoz közeledés és a nemzeti önállóság ma is időszerű és gyakran félreértett vagy félremagyarázott ellentéte.
MTI Hírfelhasználó