Fenn az égen, lenn a földön: így látták, látják, remélik!
Kezdődik, újra kezdődik, pontosabban szólva: folytatódik a Tisztelt Ház hetenkénti összejövetele. „Beharangozóként” kérdeztük, ígérve, hogy a válaszokat "cenzúra" nélkül közöljük. Szép volt az elmúlt esztendő? Minek örült legjobban? Mi fájt leginkább? Mit remél, az új parlamenti évadban?
2013. február 1. 09:59

Szép volt…

 

HENDE CSABA (honvédelmi miniszter):

 

- Igen, az elmúlt esztendő is szép volt.
 

- Nagy örömmel töltött el, hogy szép eredményeket értünk el a honvédelem terén - elegendő csak a Gripen-szerződés módosítására, az Önkéntes Tartalékos Rendszer továbbfejlesztésére, vagy a harmadik 3 dimenziós NATO radar helyszínének megtalálására és az építkezés megkezdésére emlékeztetnem.
 

- Mi fájt leginkább? Nem volt ilyen.
 

- Mit remélek? Bízom benne, hogy közös céljaink szem előtt tartásával, kitartó, kemény munkával és a fegyelem fenntartásával még közelebb kerülünk a kormányváltáskor megfogalmazott céljaink eléréséhez.

  

Bosszantott, esetenként dühített…
 

FÓNAGY JÁNOS, (nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár) :

 

- 2012. számomra parlamenti képviselőként is, államtitkárként is sikeres volt. Több évi munka után az Országgyűlés elfogadta az egységes közösségi közlekedésről szóló törvényt. A törvény jelentőségét az elkövetkezendő évek változásai fogják megmutatni, magam részéről jelentős szakmai és politikusi sikernek tekintem. (Hasonló volt az 1998-99-ben vezetésemmel kidolgozott és elfogadott a kis- és középvállalkozásokról szóló törvényhez, amelyet szerencsére ma már senki nem emleget, mert mindenki természetesnek veszi, hogy van és működik.) Korábbi munkám alapján jelentős sikernek tartom a vízi közművekről szóló törvény elfogadását is, amely minden érdekkülönbözet és vita mellett is nagyon komoly előrelépést jelent. Ellenzési időkben az én feladatom volt a nemzeti víz stratégia képviselete, amelynek végterméke az említett törvény.

 

- Örültem a nagyobbik unokám sikeres orvosegyetemi szereplésének, annak, hogy elsőéves korában – sok száz társa közül kiválasztva – őt hívták be az egyetem szakkollégiumába. Örültem a 70. születésnapom alkalmából kapott magas állami kitüntetésnek, a kitüntetés tényén túl nagyon jól esett a miniszterelnök figyelme. Örültem és örülök annak, hogy számos esetben lehetőséget kaptam a kormány álláspontjának a képviseletére, a politikai-szakmai vitákban való tevőleges és aktív részvételre.

 

- Bosszantott, esetenként dühített a magyar parlamenti és politikai életben megjelent olyan hangütés, amely a magyarság történelmi tragédiáját félretéve újra árt az országnak és árt – ez esetben ne féljünk a nagy szavaktól – a magyar nemzetnek.

 

 - 2013. februárjában induló ciklustól azt várom, hogy az elmúlt három év nagyon jelentős áldozatai, teher vállalásai eredményt hozzanak, az ország stabilitása alapot adjon arra, hogy ennyi munka után előbbre jussunk. Abban bízom, hogy a társadalom számottevő része értékeli, hogy 2010. után az ország talpon maradt, és az emberek nagy része – esetenkénti provokatív vagy szűk politikai érdekek ellenére – békében él.  Bízom abban, hogy a harc helyett a munka hozza meg az ország, és személy szerint az én sikereimet is.

 

Remélem: elsősorban a kis emberek védelmét…

 

HARRACH PÉTER (KDNP):

 

- Akinek van célja, ereje a küzdelemhez és reménye annak értelméről, annak szép volt az év. Nekem is az volt!

 

 - Minek örültem  a legjobban? Minden reggel átérzem a létezés puszta örömét. Hálával tölt el, hogy tudok dolgozni és körülvesz a családom. Ezentúl a küzdelem apró sikerei is örömmel töltenek el, év elején lépett életbe a családok védelméről szóló törvény és tavaly volt a vitája a Ptk. ide vonatkozó részének. Ehhez kapcsolódik - a sikeres küzdelem élménye mellett - az Alkotmánybíróság brutális döntése, ami már a következő kérdéshez tartozik.

 

 - Mi fájt  leginkább? Az Alkotmánybíróság száraz jogi és téves ideológiai szempontok alapján hozott olyan döntést, aminek súlyos társadalmi következményei lesznek.

 

 - Mit remélek?   Azt, hogy tudjuk folytatni a megkezdett munkát, ami számunkra elsősorban a kis emberek védelmét jelenti, a bankok, szolgáltatók és végrehajtók túlkapásaival szemben.

  

Nagypapa leszek…

 

GÖGÖS ZOLTÁN (MSZP):

 

 - Hogy szép volt-e az elmúlt esztendő, a válaszom igen is és nem is. Volt sok pozitív élmény, de sok negatív is. A parlamentben inkább a negatív dominált.

 

- Legjobban annak örültem, amikor megtudtam, hogy nagypapa leszek ez év májusában. Ez a hír további erőt ad az időnként reménytelen munkához is.

 

- Talán azt éltem meg legnehezebben, hogy nem tudtam hibás döntések visszavonására bírni a hatalom szereplőit, ez különösen a földpályázatoknál volt igaz.

 

- Az új évadban abban bízom, hogy a választások közeledtével agrár szakmai ügyekben a józan ész felülírja a populizmust, és remélem jobb évet zárunk a szakmában. Ennek, látva a csapadék bőséget talán van realitása.

 

Állandóan világvégét hirdetnek…

 

BALÁZS JÓZSEF (Fidesz):

 

- Számomra és a választókörzetem számára is szép volt, mert a folyamatosan sulykolt ellenzéki hangulatkeltés ellenére is sokat fejlődött a térség. Remélem, mindez így is folytatódik a ciklus második felében.

 

- Leginkább mások sikereinek: a környékbeli vállalkozók új beruházásainak, a közösségek erejének, annak ellenére, hogy egyszerre globalista kortünet és szocializmus-kori hagyaték ma a közösségek szétverése, vagy pontosabban szétveretése. Az általam vezetett Nagyréde települési sikerei is hangsúlyosak a számomra, szerintem hosszú idő óta nem fejlődött ennyit egyszerre a falu. Örülök annak is, hogy végre elindult a nagy állami rendszerek eddig eltussolt átalakítása, s talán jobb lesz mindannyiunknak. Jó érzés volt elfogadtatni a devizahitelesek haladékát meghosszabbító büdzsémódosítást, amelyet én jegyzek, csakúgy, mint a Tiffán Zsolt barátommal benyújtott új hegyközségi törvényt. De annak is nagyon örültem, ha a barátaimmal néha jutott időm az egyik hobbimra, a horgászatra – magánemberként természetesen az egyszerű dolgok is fontosak. Helyes dolog néha a Parlamentben hagyni magamból a politikust.

 

- Hogy rengeteg ember viszont még mindig könnyen bedől az állandó, mindenfelől áradó vijjogásnak, hangulatkeltésnek, és elhitetik velük, hogy a csökkentés például valójában növelés, hogy a mai demokrácia diktatúra, a korábbi sanyargatás pedig vállveregetés volt - ahelyett, hogy gondolkodó módon, nyitott szemmel járnának a világban. Ha ebben a fene nagy központi sajtóterrorban a kezembe kerül valamelyik lap, állandóan világvégét hirdetnek bármelyik kormányzati intézkedés kapcsán a médiumok: régen persze minden egyszerűbb volt, az elvtársakat nem illett megbántani, úgyhogy sokan még ma is inkább az ő tenyereikből esznek.

 

- Hogy jó ügyeket tudok továbbra is elérni a térség számára, amelyek sok ember számára jelentenek könnyebbséget a munkában, a mindennapi életben.

 

Csodát nem várok…

 

BARÁTH ZSOLT (Jobbik):

 

- Szépnek ugyan nem mondható az elmúlt esztendő - habár egy politikus legyen optimista, de főleg realista - számomra azonban mégis, ugyanis az 1956-os forradalom 56. évfordulója évében lettem 56 éves.
 

- Örömömre szolgált az elmúlt évben, hogy egyre több olyan fiatallal találkoztam, határon innen és túl, akik magyar identitásukat nem csak külsőségekben fejezték ki. 
 

- Talán az fájt legjobban, hogy a 2011-ben beadott, általam is jegyzett határozati javaslatot, a II.. Rákóczi Ferenc fejedelem által vezetett szabadságharc zászlóbontásának emléknapjáról és az emlékév megünnepléséről, a Fidesz-KDNP által vezetett, többségi kormánypárti képviselők rendre leszavazták 2012-ben is.

 

- Csodát nem várok 2013-ban sem, de nagyon remélem, hogy a Jobbikos ellenzéki frakció további következetes parlamenti tevékenysége során tud hatni úgy a kormányra, hogy gátat lehessen szabni a Magyarországon becsülettel élő, dolgozó és adózó állampolgárok további elszegényedésének és elkerülhető lesz a küszöbön álló szociális katasztrófa!

 

 Zord időt hozott…


DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz):

- Szép volt–e az elmúlt esztendő?  Zord időt hozott, ígéretesen derülő horizonttal.

- Annak örültem a legjobban, hogy a gazdaságpolitika többet foglalkozik a termeléssel, a túlsúlyban a pénzügyekkel, a bankrablás helyett.

- Mi fájt leginkább? A tékozlóan civakodó tusakodás a földreform körül. 

 

- Mit remélek, az új parlamenti évadban? Olyan törvényeket, amelyek  a földművelésben azon gazdaságok formálódásának kedveznek, ahol több személy munkája termelhet értéket. Következik ebből: népszaporodás, munkahely növekedés, infláció mérséklődés, GDP növekedés, adójövedék emelkedés, adósság csökkenés. Végeredményben: a nemzetgazdaság folyamatában egymást tápláló és erősítő tényezők összhatásának eredményeképp, elérjük, elérhetjük a fenntartható fejlődés korszakát.
 

Bartha Szabó József