Ombudsman: aki életszerűségre hivatkozik, az nem törvénytisztelő
Ismét vizsgálatot indít Szabó Máté ombudsman a hajléktalanellátásról, ezúttal Budapest mellett Győrött és Kaposváron - közölte az alapvető jogok biztosának hivatala.
2013. február 1. 12:33

A vizsgálatsorozat részeként az alapjogi biztos munkatársai felkeresik a főváros fontosabb közlekedési csomópontjait, különösen a metróállomásokat, az aluljárókat és a hajléktalanszállásokat. Információkat kérnek a város, valamint a kerületek vezetőitől a hajléktalanellátás fejlesztéséről és "kiegyensúlyozott jellegéről" - olvasható a közleményben.

A vizsgálat kiemelten foglalkozik a hajléktalanná vált emberekkel szembeni hatósági eljárások, intézkedések gyakorlatával. A rendőrségtől a különféle rendészeti és szociális intézkedések összehangolásáról és a rendőri intézkedések hatékonyságáról is remél választ a biztos - írta az alapjogi biztos hivatala.

A budapesti vizsgálatokat Győr és Kaposvár hajléktalanellátásának áttekintése egészíti ki. Mint emlékeztettek, az ombudsman beadványa alapján az Alkotmánybíróság 2010-ben megsemmisítette a kaposvári önkormányzat guberálást tiltó rendeletét. Győrből korábban sajtóhírek érkeztek a hajléktalanellátás problémáiról, a közelmúltban pedig az ellátórendszer átalakításáról.

A közlemény szerint Szabó Máté meg kíván győződni arról, alkalmas-e a közterületek rendjének fenntartására az ismert hatósági intézkedések gyakorlata, illetve az ellátórendszer valóban alkalmas-e az összes lehetséges rászoruló befogadására.

Az alapvető jogok biztosa 2008 óta évente felmérte a hajléktalanellátás helyzetét a fővárosban és másutt.

Szabó Máté arra figyelmeztet, hogy akik "életszerűséget" kérnek számon az Alkotmánybíróság döntésén, azok "ezzel a jogszerűtlenségre és a joggal való visszaélésre, az Alkotmánybíróság határozatának megkerülésére keresik az utat".

Szabó Máté 2011 decemberében kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást. A testület 2012. november 12-i határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását. 

MTI
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó