Fidesz: MSZP-s kampány az "éhségmenet"
A Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete szerint MSZP-s kampánycélt szolgál az Éhségmenet elnevezésű akció - ezt Tilki Attila, a kormánypárt nyírségi elnöke mondta szombaton Nyíregyházán az MTI-nek, reagálva arra, hogy a térségből negyvenen indultak útra tiltakozni az elszegényedésre hivatkozva Budapestre. Szabolcsból negyvenen indultak az "éhségmenet" keretében Budapestre.
2013. február 2. 12:00

Az "Éhségmenet" tiltakozó akció keretében negyven Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei demonstráló indult útnak Nyíregyházáról Budapestre szombaton, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a szerinte egyre nagyobb arányú elszegényedésre.

    A nyíregyházi városháza előtti téren gyülekező, Munkát, Kenyeret! feliratú transzparenseket és zászlókat kezükben tartó tiltakozókhoz hatvan, velük szolidaritást vállaló ember is csatlakozott, aki tapssal búcsúztatta a zuhogó esőben 260 kilométeres útra indulókat.


    Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta az induláskor, hogy február 11-én, a parlament tavaszi ülésszakának első napján "11 megye tiltakozói olyan hangerővel követelnek majd munkát és kenyeret az Országgyűlés épülete előtt, amelybe beleremegnek az ülésterem ablakai".
    Halmi József, Győrtelek MSZP-s polgármestere azt hangoztatta, hogy a "legnehezebb helyzetben lévő Szabolcs megye üzenetét viszik az éhségmenet tagjai a fővárosba, lépéseket követelve nehéz sorsuk megváltoztatásáért".


    Tukacs István, az MSZP térségi országgyűlési képviselője az MTI-nek a helyszínen elmondta: a megye közel 580 ezer lakosának egyharmada ma már úgynevezett "mélyszegénységben" él. A lakosság fele pedig közelít a létminimum alatt élők táborához - tette hozzá. Kitért arra, hogy a szabolcsi foglalkoztatási mutatók a legrosszabbak közé tartoznak, a legutóbbi három évben ötven és hatvanezer között állandósult a nyilvántartott munkanélküliek száma.


    A szabolcsi "éhségmenet" tagjai - mint az egy transzparensen olvasható - Sonkád, Győrtelek, Nyírbátor, Ököritófölpös, Levelek, Demecser, Nyírmeggyes, Szamossályi és Nyíregyháza közmunkából élő lakói. Az egyikük, a nyíregyházi Farkas Mihály elmondta: több, mint tíz éve nem talál munkát, hat hónapig volt közfoglalkoztatott, havi 47 ezer forintért, most pedig 22 800 forintot kap. "Ebből kellene megélnünk a feleségemmel, enni, rezsit fizetni, ruházkodni, ami lehetetlen" - fogalmazott.


    A tiltakozók petíciót adtak át a nyíregyházi munkaügyi kirendeltségen, amelyben magasabb közmunkabért, a gazdagokat jobban terhelő adókat, a Munka törvénykönyve és a szociális tárgyú jogszabályok felülvizsgálatát, megváltoztatását követelték.

A Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete szerint MSZP-s kampánycélt szolgál az Éhségmenet elnevezésű akció - ezt Tilki Attila, a kormánypárt nyírségi elnöke mondta szombaton Nyíregyházán az MTI-nek, reagálva arra, hogy a térségből negyvenen indultak útra tiltakozni az elszegényedésre hivatkozva Budapestre.

    A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, Fehérgyarmat polgármestere szomorúnak nevezte, hogy "az a szocialista párt használja fel a szegények sorsát alantas politikai céljaira", amelynek kormányzása alatt, 2002-2010 között a sokakat ellehetetlenítő helyzet kialakult az országban.
    Hozzátette, hogy azért is álságos a szocialisták "éhségmenet" szervezése-támogatása, mert az általuk okozott gondok részbeni leküzdése után a jelenlegi kormány éppen most tudta javítani a közfoglalkoztatottak bérezését.


    Tilki Attila emlékeztetett arra, hogy a képzettség nélküli közmunkások bére az idén 75 500 forintra emelkedik, a végzettséggel rendelkezőké pedig 96 800 forintra. Akik pedig a közmunkások irányítását végzik, havonta 106 000 forintot kereshetnek a közmunkaprogramban.

    A képviselő kiemelte: az Orbán-kormány éppen a halmozottan hátrányos helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartott kihelyezett, vásárosnaményi ülésén jelentette be, hogy a foglalkoztatási gondokkal küzdő térségekben szabad vállalkozási övezetek kialakításával ösztönzi a munkahelyteremtést. Az országban 47, Szabolcs megyében 8 térségi övezetet jelöltek ki, ahol a munkahelyteremtő befektetők beruházási, adópolitikai és foglalkoztatási kedvezményeket kapnak, hogy az érintett térségekben minél többen helyezkedhessenek el az elsődleges munkaerőpiacon, a közmunka helyett.


    Vinnai Győző, szabolcsi kormánymegbízott, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője szerint "a szocialisták éhségmenet szervezésének álságosságát az is mutatja, hogy a kelet-magyarországi megyék felzárkóztatására most dolgoztak ki programot, nem pedig akkor, amikor nyolc évig hatalmon voltak és meg is valósíthatták volna azt".


    Simon Miklós, Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő, Nyírbogát polgármestere hozzátette: Nyírbátor térségében 2002 óta folyamatosan nőtt a munkanélküliség, csak tavaly év végén sikerült megállítani. Ebben annak is nagy szerepe volt, hogy Szabolcsban 2012-ben mintegy 37 ezren vehettek részt a négyszeresére növelt közmunkaprogramban - jegyezte meg.

mti
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó