Óriási hibákat követtek el a hitelminősítők?
A legnagyobb probléma a hitelminősítőkkel az, hogy kevés van belőlük, és átláthatatlan a módszertanuk - mondta Pogátsa Zoltán közgazdász Az Estében.
2013. február 6. 13:02

Perre megy a Standard & Poor's hitelminősítővel az amerikai kormány. A kabinet azt állítja, hogy a hitelminősítő 2007-ben csalárd módon magasra értékelt olyan jelzálog-fedezetű hitelkötvényeket, amelyek később bedőltek, és ezzel hozzájárultak a 2008-as pénzügyi válság kialakulásához. A cég szerint alaptalanok a vádak.

A hitelminősítőket sokáig „szent tehénként” kezelték idehaza, az Egyesült Államokban és az angolszász közgazdasági irodalomban ugyanakkor régóta téma, hogy óriási hibákat követtek el – jelentette ki az M1 Az Este című műsorában Pogátsa Zoltán. A közgazdász kifejtette: a legnagyobb probléma, hogy kevés ilyen jellegű szervezet van, és átláthatatlan a módszertanuk. Az Egyesült Államokban a szenátus korábban már vizsgálódott a témában, akkor a hitelminősítők azzal védekeztek, hogy ajánlásaik jogilag nem kötelező érvényűek – tette hozzá.

A rendszerváltást követő húsz évben nem nagyon lehetett kritizálni ezeket a szervezeteket Magyarországon, a helyzet azonban javult, „kicsit objektívebb lett a diskurzus” – közölte a közgazdász, megjegyezve: most már világos, hogy nagy baj van velük, hiszen az unió részéről is érte őket kritika.

Az S&P-t azzal vádolják, hogy magasra értékelt olyan jelzálog-fedezetű hitelkötvényeket, amelyek tulajdonképpen egy fabatkát sem érnek – hangzott el Az Este című műsorban. Pogátsa Zoltán kiemelte: a nemzetközi kritikák lényege, hogy a szervezetek olyan vállalatokat minősítenek, amelyek pénzt fizetnek az elemzésekért, tehát anyagilag függnek a megrendelőtől, így előfordulhat, hogy jobb osztályzatokat adnak az üzleti kapcsolatok miatt. A S&P közleményében úgy reagált a vádakra: mélyen sajnálják, hogy a viharos időkben nem látták előre a gyorsan romló körülményeket egyes értékpapírok minősítésénél. 

A szakértő szerint nem találhatnak fogást a hitelminősítőkön, mert jogilag nem kötelező érvényűek az ajánlások. A helyzet mégis problémás, mert a minősítésekre egységesen "bemozdul" a piac, ha pedig elmozdulnak az árfolyamok, akkor oda kell figyelni arra, mit mondanak ezek a szervezetek – magyarázta. Az IMF-trágyalásokkal kapcsolatban megjegyezte: az elővigyázatossági hitelről szóló tárgyalások egyértelműen véget értek, a kapcsolat azonban nem szakad meg a kormány és a Nemzetközi Valutalap között. Az IMF azt elismerte, hogy javult a fiskális fegyelem idehaza, a fenntarthatóság tekintetében ugyanakkor szkeptikusak – mondta Pogátsa Zoltán Az Este című műsorban.

M1 Este
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó