A CÖF és a Békemenet támogatja a kormány munkáját
Közös nyilatkozat elfogadásával támogatta a kormány közjót szolgáló munkáját szombati országértékelő nagygyűlésén a Civil Összefogás Fórum (CÖF), a Békemenet Egyesület és a Civil Együttműködési Tanács (CET) Budapesten.
2013. február 9. 14:44

A nyilatkozat, amelyet a hallgatóság közfelkiáltással fogadott el, támogatja a kormányzat azon törekvését, amellyel be kívánja fejezni az 1989-ben kezdődött rendszerváltást. Az aláírók ugyanakkor elvárják a korrupt politikusok és gazdasági vezetők politikai és jogi számonkérését, egyben sürgették távozásukat a közéletből, és bocsánatkérésre szólították fel őket.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CET elnöke beszédében bírálta az egykori Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat, amelyek álláspontja szerint nemzetközi pénzvilág feltétel nélküli kiszolgálói voltak. Mint fogalmazott: a legutóbbi választások óta a szocialisták középpárttá zsugorodtak, a liberálisok pedig "elmosódott folttá váltak". Hihetetlen erővel indult meg az Orbán-kormány nemzetközi lejáratása, az ellenzéki politikusok "Brüsszelbe rohangálnak, hogy az országot lejárassák" - tette hozzá.

Csizmadia László bírálta Bajnai Gordont, amiért a Haza és Haladás Egyesület megalakításával civilnek nevezte magát. Álláspontja szerint az Együtt 2014 színrelépésével ismét összeállt a 2002-2010 közötti "országrontó balliberális szövetség".

A CÖF alapítója beszédében hataloméhség-menetnek nevezte az éhségmenetet, és visszautasította a rasszizmus vádját. Mint fogalmazott: "nem vagyunk nacionalistábbak, mint bármely más nemzet a világon".

Csizmadia László hozzátette: a kormány a nemzeti konzultációk keretében egyeztet a civilekkel, akik így komoly részt vállalnak a jogalkotásban. Álláspontja szerint azonban a kormányzati kommunikációban nincs kellő súlya az intézkedések részletes elmagyarázásának.

Beszédében közös fellépéseket sürget egyes, akár helyi ügyekben a közjó érdekében a más pártkötődésű civilekkel is. Csak akkor lesz összehasonítható az előző és a mostani kormány munkájának eredménye, ha utóbbi is nyolcévnyi bizalmat kap - tette hozzá.

Csizmadia László beszámolt a hamarosan elkészülő új civil etikai kódexről, valamint egy új társadalmi szerződés tervezetéről is. A CÖF alapítója szerint a közösség minden tagjának van pártszimpátiája, de a 21. században senkinek sincs joga megkérdőjelezni civil voltát, pusztán mert másként gondolkodik. Aki politikai pályára lép, megszűnik civilnek lenni. Nem törnek hatalmi babérokra és nem válnak párttá - hangsúlyozta.

Bencsik András, a Békemenet egyik szervezője beszédében Bajnai Gordont egy temetkezési vállalkozóhoz hasonlította, akinek valamennyi cége megszűnt, megsemmisült, kormányfőként pedig ugyanezt folytatta. Álláspontja szerint az egyesült baloldal jelenleg holtversenyben áll a jobboldallal.

Azt mondta, hogy a baloldalt csak a zsákmányszerzés vezeti, a jobboldal motivációja jóval erősebb, mert hisznek Magyarország felemelkedésében.

Fricz Tamás politológus, a CÖF alapítója, szóvivője szerint sorsdöntő év lesz 2014, amikor történelmi döntést kell hozni a két világszemlélet között.

Álláspontja szerint újabb négyéves bizalmat kell adni az Orbán-kormánynak, mert ha hibáznak is, jó irányba haladnak. A másik alternatíva maga tévedés, sőt bűn - fogalmazott.

Fricz Tamás hiányérzetének adott hangot az elszámoltatás és a lezáratlan ügynökügyek kapcsán.

Bodó Barna, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke, a CET alelnöke beszédében hangsúlyozta: felelős magyar nemzetpolitikát várnak el, ezt tartják szükségesnek és méltányosnak. Álláspontja szerint 2004 után újra kellett gondolni a magyar-magyar kapcsolatokat.

Mint elmondta: Romániában a bíróság által is törvényesnek ítélt módon helyezték ki a székely zászlót, ezért álláspontja szerint a zászlóügy jogilag nem, csak politikailag létezik. A magyar kormánynak meg kellett szólalnia ebben az ügyben, amiért köszönetet mondott.

A résztvevők a székely himnusz eléneklésével fejezték ki a romániai magyarság melletti szolidaritásukat. 

MTI
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó