Választási pártot alakítanak az Együtt 2014 létrehozói - hiányzik még egymillió szavazó
"Még egymillió szavazó kell a kormányváltáshoz." Bajnai nekiment az MSZP-nek. Csak őszre lesz MSZP-s választási program.
2013. február 9. 16:31

Hamarosan, még "a hóvirágok elhervadása" előtt megalakulhat az a választási párt, amelynek bázisa az Együtt 2014 választói mozgalom lesz - mondta Kónya Péter szombaton a budapesti Millenáris parkban.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke a szervezet követeléseit - a munkavállalói jogok bővítése, többkulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetése, a minimálbér emelése, a munkanélküli-segély időtartamának növelése - sorolta az Együtt 2014 választói mozgalom kormányzásértékelő rendezvényén.

E célokat csak akkor érhetik el, ha részt vesznek egy választási párt létrehozásában - jelentette ki.

Az Orbán-kormány a reménytelenség kormánya - mondta Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, hozzátéve: azon fog dolgozni, hogy felépítsék "a remény koalícióját".

A volt miniszterelnök az Együtt 2014 választói mozgalom rendezvényén úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány reményt kínált, de reménytelenséget hozott, százezrek hagyták el miatta az országot, és milliók nem tudnak boldogulni miatta. Nekik mind vissza kell adni a reményt - jelentette ki.

Az MSZP-nek ma nincs elég szavazója a kormányváltáshoz, nincs elég hitele a korszakváltáshoz, és nincs elég szakértelme a kormányzáshoz - jelentette ki Bajnai Gordon. Szerinte az Együtt 2014 "az út a kormányváltáshoz és a magyar politika korszakváltásához".

"Ezért alakulunk párttá" - közölte, hozzátéve: március 15-éig alkalmassá teszik az Együtt 2014 szervezetét, hogy bevonjanak mindenkit, aki támogatni akarja őket.

Juhász Péter szerint még egymillió szavazóra van szükség ahhoz, hogy az ellenzék leválthassa az Orbán-kormányt 2014-ben.

A Milla Egyesület elnöke az Együtt 2014 választói mozgalom kormányzásértékelő rendezvényén azt mondta: a választási győzelemhez elengedhetetlen az ellenzék összefogása, ezért céljuk, hogy a 106 egyéni választókerület mindegyikében csak egy demokratikus ellenzéki jelölt induljon a Fidesz és a Jobbik politikusai ellen.

Bírálta ugyanakkor az MSZP-t, amiért vezetni akarja az összefogást, és egyes politikusai arról beszélnek, hogy a szocialisták egyedül is nyerhetnek. "Ennél több alázatra lesz szükség" - jelentette ki, megjegyezve, hogy az MSZP egyedül nem elég a kormányváltáshoz, ehhez még egymillió új szavazóra lesz szükség.

Csak őszre áll össze az MSZP választási programja

Az MSZP tovább folytatja programalkotó munkáját, amelynek végén, idén ősszel állhat össze a párt 2014-es választási programja - mondta Botka László, a szocialisták választmányi elnöke a testület szombati budapesti ülése után sajtótájékoztatón.

Botka László hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy minél több szervezettel egyeztessék elképzeléseiket, mivel egy "széles körű, programalapú szövetséget" kívánnak létrehozni a választásokra. A szocialista politikus azt mondta, mindenkivel hajlandók együttműködni, akik elkötelezettek abban, hogy egy "európai demokratikus kormány váltsa fel a mostani hatalmat".

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője kifejtette: a választmány áttekintette a Szövetség a változásért nevű ellenzéki egyeztetés tapasztalatait, és arra jutottak, komoly esély van a megegyezésre, az abban részt vevő szervezetek ugyanis szinte teljesen egyetértettek a legtöbb közjogi kérdésben. A pártvezető emlékeztetett, a huszonhárom témában tervezett tárgyalássorozat eddigi tizenkét fordulójában hat témáról egyeztettek, így például a közjogi mellett oktatási és nemzetpolitikai célkitűzésekről is. Mint mondta, márciusig nyolc új témában folytatódnak a megbeszélések, és egyebek mellett szó lesz a közbiztonságról, az agrárügyekről, valamint az állam szerepéről is.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva közölte, a következő hetekben megvizsgálják, miként teremthető elő a felsőoktatásból 2010 óta kivont 50-60 milliárd forint, ennek eredményeként pedig nem kizárt, hogy tandíjmentes felsőoktatásra tesznek javaslatot 2014-ben.

Botka László emellett külön kitért a kormány rezsicsökkentésére. Kiemelte, elfogadhatatlan, hogy mára az átlagjövedelemmel rendelkezők is fizetésük több mint harmadát költik rezsire, azonban szerinte a kormány rosszul kezeli a problémát. A politikus igazságtalannak nevezte, hogy a magasabb rezsit fizetők nagyobb állami támogatást kapnak, ráadásul szerinte a csökkentést a lakosság fizeti meg, mivel a nagyfogyasztói energiaárak rezsicsökkentéssel párhuzamos emelése drágítja a mindennapi fogyasztási termékeket és szolgáltatásokat.

Az MSZP választmányi elnöke hozzátette: a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díj csökkentése az önkormányzatokat sújtaná, veszélyeztetve ráadásul több, a közelmúltban uniós támogatással végrehajtott fejlesztést.

Botka László szólt arról is, hogy a választmány ülése elején üdvözölte és támogatásáról biztosította az éhségmenet résztvevőit, akik szerinte akciójukkal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az Orbán-kormány több százezer nehéz sorsú embert taszított kilátástalan helyzetbe. 

MTI Hírfelhasználó