Az E.ON gázüzletágának megvásárlása miatt módosították az idei költségvetést a parlament
Módosította az idei évi költségvetést az E.ON gázüzletágának megvásárlásával összefüggésben az Országgyűlés a hétfőn kezdődött tavaszi ülésszak második ülésnapján.
2013. február 12. 07:46

    A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően szavazhatnak a 2013-as büdzsé módosításáról, amelyet a parlament hétfőn este, kivételes sürgős eljárással tárgyalt. A kormány javaslatában azt kezdeményezi, hogy az állam készfizető kezesként feleljen az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért.


    A nap további részében vitatják meg az igazságügyi alkalmazottak nyugdíjazásáról szóló előterjesztést. A kabinet ebben arra teszt javaslatot, hogy fokozatosan, tíz év alatt csökkenjen 70-ről 65 évre a bírák, az ügyészek és a közjegyzők nyugdíjkorhatára. Az indítvány általános vitája a délelőtti órákban kezdődhet, majd rövid halasztást követően utolsó napirendi pontként zárhatják le.


    Eközben téma lesz még az önkormányzati törvény és a szellemi tulajdonra vonatkozó szabályok változtatása, továbbá az atomenergia 2009-2011 közötti hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés is.

    A képviselők 217 igen szavazattal, 25 nem ellenében és 15 tartózkodás mellett írták át kedden a büdzsét azt követően, hogy a múlt pénteken erre vonatkozóan benyújtott javaslatot kivételes sürgős eljárásban tárgyalták.


A módosítás értelmében az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért.
A kezességvállalás legkésőbb szeptember 30-án megszűnik, és nem veszélyezteti a költségvetési célok teljesülését - hívta fel a figyelmet Hegmanné Nemes Sára államtitkár hétfő éjjel a parlamenti vitában.


A képviselők közvetlenül a zárószavazás előtt egy módosító javaslatot is elfogadtak az előterjesztéshez kapcsolódóan. Ennek értelmében január 1-jétől visszamenőlegesen 50 százalékkal emelkedik a holokauszt túlélőinek folyósított életjáradék összege, a földért biztosított életjáradék összege pedig március 1-jétől a nyugdíjemelésnek megfelelő mértékben emelkedik.


A költségvetési bizottság által benyújtott módosító javaslatot a képviselők 232 támogatás mellett, 26 ellenében és egy tartózkodással szavazták meg. 

mti
  • Karácsony Gergely lovasszobránál
    De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
  • Nyílt hibridháborús hadüzenet a Székelyföldnek
    A megfélemlítés az egyik, talán legfontosabb célja a hibrid háborúnak. Bukarest ezúttal – akarva-akaratlanul – bevallotta, hogy háborút indított a Székelyföld ellen – még ha annak „csak” hibrid változatát is.
MTI Hírfelhasználó