XVI. Benedek döntésének hátterét és következményeit elemezték az olasz lapok
XVI. Benedek lemondásának hátteréről és ennek következményeiről írtak a keddi olasz napilapok, amelyek a döntést nem csupán egészségügyi okokkal magyarázták.
2013. február 12. 12:50

Titokban tartott szívműtétet sejt XVI. Benedek lemondásának hátterében az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap.

A Vatikán és az érintett klinika sem kommentálta az IlSole24Ore gazdasági napilap főszerkesztőjének kedden közölt információját, miszerint XVI. Benedek három hónappal ezelőtt szívritmus-szabályozó cserén esett át a római XII. Pius klinikán.

A titokban tartott műtét jól sikerült az újság szerint.

A XVI. Benedek ellenfeleként ismert Hans Küng német teológus az Il Messaggero római napilapban kijelentette, "nem ünneplem diadalként XVI. Benedek távozását... soha nem gondoltam volna, hogy éppen ez a pápa tud engem meglepni".

Küng szerint a pápaváltás nem hoz majd váltást az egyházban is: "XVI. Benedek pápasága évei alatt konzervatív, ortodox bíborosi testületet hozott létre".
"A lemondás XVI. Benedek utolsó lépése az egyház megreformálására. Ez már nem az az egyház, mely megválasztásakor, nyolc évvel ezelőtt volt" - jelentette ki a külföldi tudósítóknak Marco Tosatti, Vatikán-szakértő újságíró.

Magdi Allam egyiptomi származású olasz újságíró, akit XVI. Benedek keresztelt meg "légből kapottnak" nevezte a pápa gyenge egészségére való hivatkozást : "II. János Pál sokkal rosszabb egészségi állapotban is teljesítette feladatát, itt államérdekről van szó".

"Az egyház iránti szeretet gesztusáról" beszélt Flavio Felice, a lateráni pápai egyetem professzora, aki tévesnek nevezte a Financial Times brit gazdasági napilap kommentárját, mely szerint XVI. Benedek "kaotikus helyzetet hagy maga után a vatikáni bürokráciában".

A pápa lemondásának bejelentése után Federico Lombardi szentszéki szóvivő azt mondta, hogy február 24-ig nem módosul a pápa programja, de XVI. Benedek szerdán már nem hagyja el a Vatikánt. Hamvazószerdán eredetileg a római Aventinus dombra várták, de a szertartást a Vatikánban vezeti. Ez lehet a jelenlegi pápa által tartott utolsó liturgia. 

"Mivel nem volt képes megváltoztatni a Kúriát, arra a keserű következtetésre jutott, hogy maga megy el, maga változtat" - írta a Corriere della Sera.

A legnagyobb olasz napilap XVI. Benedek lemondását nem kizárólag az egyházfő előrehaladott korával, meggyengült egészségi állapotával indokolta. Az újság szerint a pápa döntéséhez hozzájárultak a Vatikánt megrázó botrányok. A Corriere szerint az úgynevezett Vatileaks - a titkos vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos botrány - csak a jéghegy csúcsa volt. Az Ior vatikáni banknak nyolc hónapja nincsen elnöke, több olasz egyházi intézmény kasszája üres - emlékeztetett a lap.

XVI. Benedek "a hitelét veszített Vatikán válságába betegedett bele"- fogalmazott a Corriere, majd hozzátette: a pápa döntésével a Vatikánt kormányzó bíborosok tudomására hozta, hogy senki sem helyettesíthetetlen.

A Corrierének nyilatkozó Joacquim Navarro Valls, II. János Pál egykori vatikáni szóvivője arra emlékeztetett, hogy 2005-ös megválasztásakor tudni lehetett, hogy Joseph Ratzinger nem vágyott a pápaságra. A Hittani Kongregáció prefektusaként a tudománynak akarta szentelni öregkorát, a "pápaság szünet nélküli problémamegoldást jelent, ez fárasztotta el".

Navarro Valls megjegyezte, hogy "II. János Pál szenvedései ellenére az utolsókig a helyén marad, de nem lehet összehasonlítani a két helyzetet".
A XVI. Benedekkel 2010-ben interjúkötetet készített Peter Seewald azt hangsúlyozta, hogy a pápa "elfáradt", "több támaszra lett volna szüksége az egyház részéről".

Döntésével XVI. Benedek az egyház javát tartotta szem előtt - jelentette ki Manuel Jesús Arroba Conde, a római lateráni pápai egyetem kánonjogásza a L'Avvenire katolikus napilapnak. Kiemelte, hogy a pápa a kánonjog pontos betartásával a bíborosi testület előtt, az előírt formulának megfelelően jelentette be lemondását.

A baloldali La Repubblica azt hangsúlyozta, hogy a pápa távozása a "Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár vezette jelenlegi vatikáni kormányzásnak is véget vetett, most valami más, valami új következik".

A La Repubblica szerint húsvétra "két pápája lesz az egyháznak", mivel Ratzinger "árnyékként" fog nehezedni utódjára. "Mit fog tenni az új pápa, kikéri-e majd a volt egyházfő véleményét, együtt fognak-e szertartást celebrálni?" - tette fel a kérdést az újság.

A bíborosok kővé dermedve hallgatták XVI. Benedek bejelentését - írta a La Stampa, mely szerint a pápa már egy évvel ezelőtt döntött távozásáról. A napilap szerint XVI. Benedek nem akart Wojtyla sorsára jutni. "A pápaság XVI. Benedeknek nyolc év keresztút volt" - jegyezte meg a torinói napilap.

Azok a bíborosok akik most megdöbbentek, 2005-ös megválasztásakor nem is gondolták, hogy XVI. Benedek ennyi ideig vezeti majd az egyházat - írta a La Stampa Vatikán-szakértője.

"Ki gondolta volna, hogy a legkevésbé modern pápa hozza a legmodernebb döntést" - vélekedett a La Stampában Carl Bernstein amerikai újságíró, aki a Watergate-botrány leleplezésében szerzett érdemeket és a Vatikánról is könyvet írt. 

 

Eközben Róma utcáin vegyes érzelmekkel fogadták a pápa döntését. "Régóta látszott, hogy beleöregedett, s nehezen tudja ellátni feladatait" - nyilatkozták az olasz sajtónak a Szent Péter téren hírekre váró hívők. Egy idős olasz férfi azt mondta, úgy érzi, hogy a pápa magára hagyta őt. "Eddig alábecsültem XVI. Benedek pápaságát, de ezzel a gesztusával nagy pápává vált számomra" - hangoztatta egy másik. Német turisták sajnálatukat fejezték ki, hogy nem német lesz a pápa. "Sose gondoltam volna, hogy feladja" - jegyezte meg egy olasz nő.

A Szent Péter tér közeli újságosstandot kedden megrohamozták: a rómaiak a l'Osservatore Romano szentszéki napilapnak a pápa lemondásáról szóló számát vették, mivel szerintük gyűjteménybe illő, történelmi példányról van szó.

A bazilika előtti teret lezárták az újságírók elől: a tér szélére szorított újságírók és kamerák minden méterért megküzdenek egymással.

MTI
  • Jó ötlet a fiatalok adómentessége
    A mostani modellben egy 25 éves pályakezdő már jó eséllyel szerez annyi tapasztalatot és/vagy végzettséget, hogy jövedelme növekedésével kompenzálja a megszűnő adókedvezményt. Mások a családalapítás optimális idejében az szja-kedvezményt felcserélik a családi adókedvezménnyel. A patrióta gazdaságpolitika most is az emberek élethelyzetéhez igazított megoldásokat kínál.
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Agrárium: 1457 vállalkozás kapott támogatást
    Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
MTI Hírfelhasználó