Kumin: javult Magyarország megítélése a világsajtóban
Kumin Ferenc nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár szerint az elmúlt időben javult Magyarország megítélése a világsajtóban.
2013. február 13. 16:18

Emellett nem csökkent az érdeklődés az ország iránt, ma már a külföldi médiumok inkább arra kíváncsiak, hogyan ért el az ország kedvező változásokat.

A Nézőpont Intézet Médiaműhelyének Magyarország a világsajtóban - 2012 című elemzését szerdán mutatták be Budapesten. Az eseményen Kumin Ferenc kiemelte: Közép-Európában, főleg Lengyelországban kifejezetten kedvező vélemények jelennek meg Magyarországról.

Mint mondta, a tudósítások tartalma mindig attól függ, hogy éppen mi szerepel a politika napirendjén, és a szimbolikus ügyek, a külföldön is könnyen

Az érdeklődés továbbra is nagy Magyarország iránt, miniszterelnöki interjút például ugyanolyan sokan kérnek most, mint egy éve, de az érdeklődés iránya más lett: már inkább arra kíváncsiak, hogy miként érték el a kedvező változásokat az országban - közölte. Hozzátette, negatív írások főként véleménycikkek formájában jelennek meg, de ezeknek az íróit egyébként is elsősorban az ösztönzi, hogy kritikát fogalmazzanak meg.

Beszélt arról is, hogy igyekeznek rendszeres tájékoztatást adni idegen nyelveken is azoknak a külföldi újságíróknak, akik folyamatosan foglalkoznak Magyarországgal, továbbá próbálják a közösségi média lehetőségeit is kihasználni. Gyakran tárgyi tévedések vannak a megjelent cikkekben, de ezeket igyekeznek mielőbb "helyretenni", csak a tárgyi tévedésekre koncentrálva, a szerző véleményét nem befolyásolva - mondta.

Megjegyezte, minél több külföldi újságírót szeretnének Magyarországra hozni, és látogatásuk alkalmával egy-egy témát világítanak meg nekik.

Antal Zsolt, a médiaműhely vezetője kifejtette, a tanulmányban hét ország negyven médiumában vizsgálták meg a Magyarországról szóló tavalyi híreket, és 3659 cikkben figyelték meg az országról szóló hírek témáját és a cikkek hangnemét.

Az elemzés megállapította, hogy az Egyesült Államokban foglalkoznak a legtöbbet Magyarországgal - tavaly összesen 840 cikket közöltek -, és ott jelenik meg a legtöbb kedvező cikk is az országról. A német sajtó 746, a brit pedig 656 anyagot tett közzé Magyarországról.

Antal Zsolt hozzátette: a Bloomberg és a Reuters hírügynökségek írtak a legtöbbet Magyarországról.

A cikkek 46,5 százaléka tavaly kedvezőtlen, 47,7 százaléka semleges, és 5,8 százaléka íródott kedvező hangnemben - közölte. Úgy vélte, intenzív volt a nemzetközi figyelem az ország iránt, kicsit talán erősebb is, mint amilyen Magyarország mérete és nemzetközi súlya alapján indokolt lenne.
A témákkal kapcsolatban kiemelte, a legtöbbet a kormány intézkedéseiről írt a világsajtó, és fontos ügy volt a magyar gazdaság helyzete, továbbá Magyarország és az EU viszonya is.

Hangsúlyozta, tavaly januárban jelent meg a legtöbb írás Magyarországról, több mint 700 cikk, ami még a megelőző időszak eredménye. Akkor az alaptörvény, a kötelezettségszegési eljárások, az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások és Békemenet volt a fő téma - emlékeztetett. Megjegyezte, utána a cikkek száma beállt egy átlagos 300-as szintre, ami "normális, kiegyensúlyozott" állapot, és azt mutatja, hogy konszolidálódik a helyzet. 

A Nézőpont Intézet az elemző és közvélemény-kutató tevékenység mellett az idei évtől a médiapolitikával, a média helyzetével, a médiatartalmak és a híradók kiegyensúlyozottságával is foglalkozik újonnan létrehozott Médiaműhelyében. Az Intézet heti rendszerességgel teszi közzé híradóelemzését, amely egyebek mellett vizsgálja a politikai hírek arányát és az abban szereplők megjelenését. A Nézőpont Intézet Médiaműhely vezetője Antal Zsolt médiakutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa. 

MTI, Nézőpont Intézet
MTI Hírfelhasználó