Adóbevallás: lejár a határidő!
A munkáltatónak nem kötelessége elkészítenie a bevallást - hívta fel újra a figyelmet az adóhatóság. A NAV-tól ezt holnapig lehet kérni.
2013. február 14. 11:50

Péntekig kell nyilatkozniuk a magánszemélyeknek arról, hogy az adóhatóságra bízzák-e személyi jövedelemadó-bevallásuk elkészítését. Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője a Kossuth Rádióban felhívta a figyelmet arra, hogy a munkáltatóknak ez nem kötelessége, ezért a dolgozóknak érdemes igénybe venniük a NAV szolgáltatását.

A rövid, négyoldalas nyilatkozatot február 15-éig kell postára adni, bevinni az ügyfélszolgálatra vagy elküldeni az ügyfélkapun keresztül – ismertette a szóvivő. Az adóhatóság tavasszal küldi meg a magánszemélyeknek az elkészített bevallást. Ha az érintett egyetért a benne foglaltakkal, további teendője nincs, ha nem, javítania kell – magyarázta.

Az idén lesz ötödik éve, hogy lehetőség van az egyszerűsített bevallás elkészítésére, az elmúlt években 200-250 ezren fordultak az adóhatósághoz az ügyben – ismertette Linczmayer Szilvia.

A szóvivő kiemelte: a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatása nyomán a NAV rendelkezik a szükséges információk zömével, így a magánszemélyeknek nem kell mellékelniük a munkabér-igazolásokat, ellenben a családi adókedvezményt, a vagyontárgyak, ingatlanok értékesítéséről szóló adatokat fel kell tüntetniük, illetve az 1+1 százalékról is rendelkezhetnek.

Kossuth Rádió 180 perc