Új, angol nyelvű történettudományi folyóiratot indított az MTA BTK TTI
Új, angol nyelvű történettudományi folyóiratot indított a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete (MTA BTK TTI). A The Hungarian Historical Review az egyetlen olyan folyóirat, amely kifejezetten magyar történelemmel foglalkozik angol nyelven - közölte az intézet hétfőn az MTI-vel.
2013. február 18. 16:25

    A lap főszerkesztője Fodor Pál, az MTA BTK TTI főigazgatója. A folyóirat célja, hogy olyan témákkal is foglalkozzon, amelyek a környező országok történetírásában is fontosak, egyúttal lehetőséget biztosít a szomszédos országokban magyar témával foglalkozó kutatók és a hazai történészek közötti dialógusra is.


    Kiemelték: a tudományos lap olyan magyar és nemzetközi kutatásoknak biztosít fórumot, amelyek érthetőbbé teszik a magyar és közép-európai történelem mélyebb összefüggéseit. A folyóirat másik fontos célja, hogy a hazai történetírás intenzívebben vegyen részt a nemzetközi történetírásban zajló párbeszédekben.


    A kiadvány olyan történettudományi vitáknak is teret nyújt, amelyek nemcsak a nemzetközi történetírásban, hanem a közös múlt miatt térségünkben is érdeklődésre tartanak számot, ebbe a körbe sorolható a már megjelent várostörténeti, valamint a Történész Világszövetség 2012-es budapesti közgyűléséhez is kapcsolódó, migrációval foglalkozó számuk. A megjelenő tanulmányok hozzájárulnak a térséggel kapcsolatos külföldi egyetemi oktatás szakszerűbbé válásához is - jegyezték meg.


    Ugyancsak fontosnak tartják a hazai és régióbeli történelemmel foglalkozó könyvtermés minél szélesebb körű bemutatását, ezért kiterjedt recenziós rovatot működtetnek. A lap szakmai színvonalát a szerkesztőbizottságba és a tanácsadó testületbe felkért neves hazai és a magyar történelemmel foglalkozó legkiválóbb külföldi történészek biztosítják - olvasható az összegzésben.


    A hiánypótló folyóirat segítségével elérhetővé válnak a nemzetközi tudományos világ számára a magyar történettudomány legújabb eredményei, mivel a magyar és közép-európai történelemmel kapcsolatos tanulmányokat és bírálatokat közölnek angolul annak érdekében, hogy a magyar történetírás szakavatott művelői a nemzetközi történetírásban is a citált szerzők közé tartozzanak.


    A jövő kedden bemutatandó tudományos periodika megtekinthető a http://www.hunghist.org internetes oldalon.

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó