Navracsics: Nyolc ügyben folyik a nyomozás
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által magánnyugdíjpénztárakkal szemben tett kilenc feljelentésből nyolc ügyében folyik nyomozás, a kárösszeg elérheti az ötmilliárd forintot
2013. február 22. 13:15

Ez derül ki abból az írásbeli válaszból, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter adott egy jobbikos képviselő kérdésére.

A KEHI a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodásával kapcsolatos ellenőrzésének megállapításai alapján az öt részletesen ellenőrzött magánnyugdíjpénztár – Aegon, Allianz, AXA, Erste, ING – közül hármat, az Aegont, az AXA-t és az Erstét érintően összesen kilenc tényállás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, ebből nyolc hűtlen kezelés, egy pedig sikkasztás alapos gyanúja miatt történt. Az utóbbival kapcsolatban a feljelentést a nyomozó hatóság elutasította, a többi alapján folyik a nyomozás – közölte a tárcavezető.

A parlamenti honlapon közzétett válaszában Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a KEHI jelenleg is vizsgálatot folytat az említett magánnyugdíjpénztárak egyes befektetéseivel kapcsolatban, amelynek alapján további büntetőeljárások kezdeményezése várható. A vélelmezett kárösszeg együttesen meghaladja az ötmilliárd forintot – tudatta. A miniszterhez a jobbikos Volner János fordult írásbeli kérdéssel Mikorra történik meg a magánnyugdíjpénztárak elszámoltatása? címmel. Utalt arra, hogy a Magyar Nemzet értesülése szerint a készenléti rendőrség gazdasági nyomozói vizsgálódnak három magánnyugdíjpénztár gazdálkodása miatt.

Az AXA-val kapcsolatos 2012-es feljelentés szerint a nyugdíjpénztár úgy fizetett ki saját munkatársainak 55 millió forintnyi jutalmat, hogy közben a tagjai számára folyamatosan negatív hozamokat produkált, veszteségesen gazdálkodott az ügyfelek megtakarításaival. Az Erste nyugdíjpénztár pedig – a hírek alapján – tagszervezési díj címén fizetett ki ügynökeinek 23,4 millió forintot, a gyanú szerint jogtalanul – írta Volner János.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, Gaál Szabolcs Barna feljelentése nyomán a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával május 17-én rendelt el nyomozást az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár gazdálkodásával összefüggésben. A főügyészség erre az eljárásra – tekintettel a vélelmezett ötmilliárd forintos vagyoni kár okozására – a BRFK gazdaságvédelmi főosztályát jelölte ki.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott és Gaál Szabolcs Barna tavaly májusban ismertette a magánnyugdíjpénztárak működésének elemzését, melynek konklúziója az volt, hogy rendkívül drága és felesleges kísérlet volt a rendszer bevezetése, a felesleges működési kiadások és az elmaradt haszon együttes összege 850 milliárd forintot tesz ki.

MTI/MNO nyomán
MTI Hírfelhasználó