Fico véleménye köszönőviszonyban sincs az európaisággal
Bauer Edit és Mészáros Alajos európai parlamenti képviselők, Rudolf Chmel és Joseph Daul véleménye a szlovák szocialista miniszterelnök tegnapi megnyilvánulásáról.
Utoljára frissítve: 2013. február 27. 16:32
2013. február 27. 12:02

Az európai jogrend a polgárok egyenlőségére épül. Az európai jogrend saját hatáskörében tiltja a hátrányos megkülönböztetést.

A rejtett nacionalizmus, mely azt sugallja, hogy az állam kizárólag a többségi nemzeté, "igaz, a kisebbségieket is tisztelik", veszélyes, kisebbségellenes, intoleráns magatartásra ösztönözhet. Az állam iránti elkötelezettséget hogy kérheti számon annak a kormánynak az elnöke, amely megfosztja az állampolgárságuktól a kettős állampolgárokat, miközben azok foggal-körömmel ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, ami történetesen Szlovákia és a szlovák állampolgárságukhoz?

Úgy tűnik, a miniszterelnök számára a szocialista internacionalizmus már nem szalonképes, de az európai értékekhez még nem nőtt fel.

Fico beszédét bírálta a pozsonyi parlament emberi jogi bizottságának elnöke

Robert Fico miniszterelnök a jelek szerint már lemondott arról, amit hivatalba lépésekor mondott, hogy a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának a kormányfője kíván lenni - mondta Rudolf Chmel, a szlovák parlament emberi jogi és kisebbségügyi bizottságának elnöke szerdán.

A volt kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, aki a Híd magyar-szlovák párt képviselője, szerdán Fico túrócszentmártoni (Martin) beszédére reagált, amelyben a kormányfő az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt állította, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké.

Chmel szerint Fico ezzel az "etnonacionalizmus" időszakába vitte vissza az állam definícióját, amely a Vladimír Meciar volt kormányfő nevével fémjelzett zavaros '90-es évekre volt jellemző Szlovákiában. 

Daul is elítéli

Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának francia elnöke, elzászi politikus szintén éles hangú közleményben ítélte el Robert Fico keddi kijelentéseit, amelyeket elfogadhatatlannak nevezett.

"A szlovák miniszterelnök megjegyzése elfogadhatatlan. Mélyen elítélem a kisebbségekről alkotott, nacionalista nézeteit, legyen szó akár etnikai, akár vallási kisebbségekről. Az ilyen beszédnek ma nincs helye Európában" - jelentette ki a néppárti politikus, aki szerint Robert Ficónak ahelyett, hogy a kisebbségeket okolná, amiért nem képesek megfelelnie a szlovákok elvárásainak, arra kellene több időt és energiát fordítania, hogy megoldja országa gazdasági gondjait, és véget vessen a munkanélküliség drasztikus emelkedésének.

gondola, MTI
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó