Szombaton összecsap a "Hattyú" és a "Béke" a Római parton
Ellendemonstrációt szerveznek a mobilgát ellenzői a Római parton a fák védelmére hivatkozva. Korábban a mobilgát támogatói hirdettek ugyanerre az időpontra demonstrációt.
Utoljára frissítve: 2013. február 28. 17:03
2013. február 28. 11:41

Tüntetést szerveznek a másik civilek szombaton a Római-part megmentéséért. A szervezők szerint a főváros által megszavazott mobilgát drasztikus környezeti beavatkozást takar.

A demonstráció szombaton délután háromkor lesz a Hattyú Csónakháznál (Királyok útja 17.), ahová a római-parti sétány felől lehet érkezni.

A szervezők szerint azzal, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2013. február 22-én megszavazta a mobilgát építését a Római-parton, eltűnnek a fák, a kavicsos föveny és velük együtt odalesz a part hangulata is.

"Szeretnénk megmutatni - írják felhívásukban -, hogy hányan vagyunk, akik nem értünk egyet ezzel a döntéssel.

Tudjuk, hogy partvédelemre szükség van, azonban hisszük, hogy létezik kevésbé drasztikus környezeti beavatkozással járó, de minden érintett fél számára elfogadható megoldás is."

A demonstrációt a Város és a folyó, a Védegylet, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Rómaifürdő Telepegyesület szervezi.

* * *

"Tiltakozunk az ellen, hogy politikai mozgalmak 'bio-díszletnek' tekintsék a Római partot, Budapest lakosságát, a közvéleményt félrevezetve, félretájékoztatva, magukat környezetvédőknek feltüntetve!"

Tájékoztatjuk a széles közvéleményt, hogy egyesületünk 3500 aláírást gyűjtött össze és adott le a főpolgármesteri hivatalnak a mobilgátas árvízvédekezés megvalósítása érdekében.

A Római part árvízvédelmével az alábbi problémák oldódnak meg:

1. Százhetvenöt, közvetlenül a Dunába torkolló csatornabekötés felszámolhatóvá válik, melyek tartalma szennyezi a Duna élővilágát és a Római partot.

2. Árvízek után a Római part területére több tonna klórmészt és nátriumhipokloritot kell kiszórni fertőtlenítés céljából, mely anyagok környezetromboló hatásúak.

3. Rendezett közterületek, sétányok, kerékpárutak, játszóterek, mosdók, illemhelyek, megfelelő közvilágítás kerülhet kialakításra.

4. A vendéglátóhelyek zsír- és olajszármazékainak összegyűjtése és elvezetése megoldhatóvá válik.

5. A Római parton létesítendő mobilgátrendszer egyben 14 hektár állami tulajdonú telket is védeni fog árvízek esetén.

A Római partért Egyesület március 2-án, szombaton 15.00-ra a Római parton a Béke csónakház (1031 Budapest, Kossuth Lajos üp. 53. közvetlenül a Duna parton) elé fertőtlenítési performanszt hirdet meg, amelyre minden kedves érdeklődőt várunk!

Római partért Elnöksége

Óbuda-Békásmegyer támogatja a Római-part árvízvédelmének mielőbbi megoldását

Állásfoglalást fogadott el csütörtöki ülésén Óbuda-Békásmegyer önkormányzata arról, hogy támogatja a Római-part árvízvédelmének mielőbbi megoldását - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel.

Kiemelték, a Római-parti védművel kapcsolatos állásfoglalást - a Jobbik képviselőjétől eltekintve - teljes egyetértéssel támogatta a testület. A dokumentum egyértelművé teszi, hogy a tervezett árvízvédelmi létesítmény összhangban van a III. kerület korábban elfogadott határozataival - jelezték.

Úgy fogalmaztak, felkérik a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a kerületben élőknek adjon közérthető tájékoztatást a védmű megépítésével kapcsolatban, és javasolja a fővárosnak az értéknövekedési hozzájárulás bevezetését.

Az állásfoglalásban azt írták, hogy az önkormányzat támogatja a Római-part árvízvédelmének mielőbbi megoldását és üdvözli a Fővárosi Önkormányzat múlt héten született döntését az árvízvédelmi gát megépítésével kapcsolatban. "Erre a döntésre már régóta várt a kerületi és a Római-parthoz kötődő lakosság" - közölték. Kiemelték, sokan hosszú évek óta küzdöttek azért, hogy mindez megvalósuljon.

2005-re az óbudai önkormányzat a Fővárosi Önkormányzattal közösen elkészítette azt a döntés előkészítő tanulmánytervet, amelynek megállapításai alapján a meghatározó helyi civil szervezetek és a kerületi politikai erők, pártpolitikától függetlenül a partél mentén húzódó árvízvédelmi mű megépítését támogatták és támogatják jelenleg is - közölték.

Egyúttal üdvözölték Tarlós István főpolgármester legutóbbi törvénymódosítási kezdeményezését, amelynek célja, hogy a Római-partot olyan övezetbe lehessen sorolni, ahol kizárólag sport- és rekreációs célú építmények emelhetők. 

nol, gondola, MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Csak délig vásárolhatnak az idősek
  Teljesen új, eddig példátlan gyakorlatra vált át a kereskedelem, a járvány elleni védekezés részeként a 65 év felettiekre vezettek be korlátozást a vásárlásoknál.
 • A politikai infantilizmus kockázatai
  Ezért a zavar most, ezért az infantilizmus, és ezért van az, hogy az egyes tagországok lokális elitjei a teljes összeomlástól tartva, nem várva a „központi utasításokra”, saját lokális (esetleg regionális) hatáskörben cselekedni kezdtek. És ez a cselekvés-sor egyetlen pillanat alatt romba döntötte az európai integráció legitimitását.
 • Bayer Zsolt: Van máááásik!
  Aztán jött a másik ellenzéki mantra: nincs elég lélegeztetőgép. Kiderült, hogy van 2560, és még jön egy csomó. Ez nagyjából 60 ezer megbetegedésig elegendő. Ekkor átálltak másra.
MTI Hírfelhasználó