Újra megnyílt az Erkel Színház
„A színház, amely 101 évvel ezelőtt kilenc hónap alatt épült fel, most néhány hónap alatt újult meg úgy, hogy ma este felmehet a függöny” – ezzel a mondattal indította el a közel hat év után újra nyíló Erkel Színház tavaszi évadát Ókovács Szilveszter főigazgató.
2013. március 2. 10:14

Néhány órával az esti nyitóelőadás előtt az Operaház igazgatói, valamint a Pas de trois balettest három közreműködő hazai együttesének vezetői köszöntötték a sajtó képviselőit az Erkel Színházban. Az eseményen két világhírű művész, az Erkelben áprilisban Amnerisként színpadra lépő Komlósi Ildikó és a nyitóelőadás győri produkciójának alkotója, Cameron MacMillan brit koreográfus is részt vett. Ókovács Szilveszter elmondta, hogy már az esti produkció is szimbolikus. ”A győri és a pécsi balett-társulat színpadra lépése is jelzi azt, ami számunkra régóta egyértelmű: hogy az Erkel nem az Operaházé, hanem az egész országé”. A főigazgató hozzátette, hogy a teátrum nyitása eddig is 110 új munkahelyet teremtett – egyelőre főként műszaki munkakörökben – ám októberben már 250 új kollégáról beszélhetünk, az addig belépő balett-, zenekari- és énekkari művészeket is beleértve.

Mozsár István mb. ügyvezető-műszaki igazgató hangsúlyozta, hogy a felújítás első szakasza néhány napja befejeződött, ám nem ért véget. Szeptemberben már sokkal látványosabb változásokat lehet látni az Erkel épületén, megszépül a homlokzat, új belső terek alakulnak, lesz például egy külön kávézó. A Magyar Nemzeti Balett mb. igazgatója, Solymosi Tamás, a Győri Balett vezetője, Kiss János és a pécsi együttest irányító Vincze Balázs egyöntetűen történelmi pillanatnak nevezték, hogy Közép-Európa legnagyobb befogadó-képességű zenés színházának újranyitását éppen egy balett-produkció, méghozzá az ő közös estjük nyitja meg. Solymosi Tamás hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Balett, csakúgy, mint az Operaház, a legnívósabb előadásaival készül az Erkel színpadára, lesz például egy balettpremier is, Öt Tánc címmel.

Tíz programra tízezrek

Az Erkel Színház produkcióira február 1-jén indult a jegyértékesítés. Négy hét leforgása alatt hat előadás teljesen „elkelt”, a többire rekordsebességgel kelt el szintén nagyszámú jegymennyiség. A nyitóelőadásig több tízezer belépőjegyet értékesített a szervezési osztály. Március 1-jétől már nemcsak az Operaház online és pénztári lehetőségei élnek, de a színházzal együtt újranyitott helyi jegypénztárak is kiszolgálják a közönséget.

Az OperaKaland ifjúsági programra az előzetes igényfelmérés után, február 26-án indult az „éles” jelentkezés. Három nap alatt több száz középfokú oktatási intézmény erősítette meg részvételét, amely a próbaüzem idejére kitűzött 24 Hunyadi László-előadásra húszezer középiskolás diák jelenlétét garantálja – ez a szám azonban megsokszorozódhat a jelentkezési határidő végéig.

A próbaüzem végéig rangos szereposztással kerül színre a Don Giovanni, az Aida, a Turandot és a Don Carlos. A Magyar Állami Operaház kamaraénekese 2012/2013-díj birtokosai: Sümegi Eszter, Váradi Zita és Bretz Gábor is színre lépnek. A Magyar Nemzeti Balett két modern esttel jelentkezik, a Primavera13 program pedig a vidéki operatagozatok vendégjátékával várja az érdeklődőket.

A jegyárak nagyarányú emelését nem tervezi az Operaház vezetése. Az Erkel Színházat tömegek kapják vissza, az opera és a balett újra elérhető a nyugdíjasok, a vidéki közönség és a diákok számára is.

Online közönség és közösség

Mindamellett, hogy az épület egyes elemei megújultak, az Erkel Színház missziója új elemmel bővült: célja a közösségek megszólítása. A legnépszerűbb közösségi portál operakedvelő látogatói a 101 éves Erkel Színház újranyitásának tiszteletére, az évad végéig minden este, az aznap esti produkcióval kapcsolatos posztot lájkolhatják. Az első 51 szerencsés, összesen 101 fő (ötven pár, és egy egyéni látogató) 101 forintos belépővel tekintheti meg az előadást. A „facebookolt” jeggyel rendelkező közönség külön, a portálról elnevezett karzaton foglal helyet.

A Facebook-kampány első napját követően két hét alatt 10%-kal nőtt az Operaházat kedvelők száma. Az Erkel Színházzal kapcsolatos posztok február 14. óta több mint 85 000 embert értek el, a napi előadásra kiadható 101 jegy percek alatt „elkel”.

 Nyitóelőadás – Pas de trois

/Március 1., 2., 3./

 Pas de trois – hármas, trió a táncszínpadon. Az Erkel Színház megnyitását közös esttel ünnepli a hazai táncszakma: a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett és a Pécsi Balett három egyfelvonásosát tekinthetik meg a kapuit kitáró színház első vendégei. A különleges kínálatban a Győri Balett a Liszt zenéjére, Fodor Zoltán által koreografált Magyar Rapszódiát, a Pécsi Balett A Jó és a Rossz kertjéből című Cameron McMillan-koreográfiát, a Magyar Nemzeti Balett pedig Lukács András táncszínpadi alkotását, az Örvény című produkciót mutatja be.

gondola
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó