Megjelent a kommunizmus áldozatainak emelt juttatásáról szóló rendelet
Megjelent a kommunizmus áldozatainak emelt juttatásáról szóló kormányrendelet hétfőn a Magyar Közlönyben.
2013. március 5. 10:01

    Az egyes, tartós időtartamú szabadságelvonást elszenvedetteknek járó juttatásról szóló 2000. évi kormányrendelet módosítása szerint a juttatásra az a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár jogosult, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte vagy rokkant, és elítélése az 1956-os forradalommal összefüggésben semmis, vagy Magyarországon 1945. január 1. és 1953. december 31. között rendőrhatósági őrizet mellett munkatáborban fogva tartottak, illetve akit 1944. október elseje után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltak.


    Ha a szabadságelvonás időtartama a három évet eléri, de az öt évet nem, akkor a juttatás havi összege 30 ezer forint, 10 évig 45 ezer forint, a fölött havi 60 ezer forint. Akire törvénysértő vagy semmissé nyilvánított ítéletben halálbüntetést szabtak ki, de azt nem hajtották végre, a tényleges szabadságvesztés vagy szabadságkorlátozás időtartamától függetlenül havi 75 ezer forint juttatásra jogosult. (Ezek az összegek 50 százalékos emelést jelentenek, a korábbi rendeletben 20 ezer, 30 ezer, 40 ezer, illetve 50 ezer forint szerepelt.)


    Az áldozatok juttatásának - két lépcsőben történő - duplájára emeléséről az 1945 utáni politikai rabok és kényszermunkások három társadalmi szervezete a kommunizmus áldozatainak idei emléknapján, február 25-én kapott tájékoztatást egy megemlékezésen, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.


Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete, a Szorakész, az 1945-1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége, valamint a Recski Szövetség budapesti rendezvényén a résztvevők tájékoztatást kaptak az említett juttatások idei 50 százalékos és jövő évi újabb 50 százalékos emeléséről, amelyről a kormány a közelmúltban hozott döntést. 

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó