OH-elnök: EU-s projekt indul a köznevelési rendszer minőségének javítására
Európai Unió által támogatott projekt indul a magyar köznevelési rendszer minőségének, hatékonysági, eredményességi és méltányossági mutatóinak javítására - jelentette be Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke kedden Budapesten.
2013. március 5. 12:05

    Az OH projektigazgatósága és az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Köznevelés-fejlesztés 2013-2014 című konferenciája előtt tartott sajtótájékoztatón Princzinger Péter rámutatott: a jövő év végén záruló, 4,9 milliárd forint értékű TÁMOP-projekt célja, hogy szakmai módszerek kidolgozásával hozzájáruljon a magyar közoktatás legnagyobb problémájának, az eltérő szociális helyzetből fakadó különbségeknek a felszámolásához.


    Kerékgyártó Sándor, az Educatio Kft. ügyvezetője elmondta: az iskolák adminisztrációs rendszereinek fejlesztése érdekében adatbázist hoznak létre, továbbá informatikai képzéseket tartanak az intézmények és fenntartóik számára, hogy "az adatszolgáltatást menedzselni tudják". A projekt során meghatározzák a fenntartói szinten alkalmazható szoftverek követelményeit, és javaslatot tesznek az intézmények informatikai infrastruktúrája átalakításának módjára - jegyezte meg.


    Megemlítette, hogy támogatják a pedagógiai szakszolgálat megújuló intézményrendszerét, és céljuk, hogy az ország minden részében a kiemelt figyelmet vagy különleges bánásmódot igénylő fiatalok hozzájussanak azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek fejlődésükhöz szükségesek.
    Rámutatott: a pedagógiai szakszolgálatok munkájának minőségjavítására protokollokat dolgoznak ki.


    Kerékgyártó Sándor arról beszélt, hogy informatikai támogató rendszert is kialakítanak, amely lehetővé teszi a fejlesztést igénylő gyermekek fejlődési útjának követését. Hozzátette: szakmai tárhelyeket hoznak létre, ahol az idevágó új módszerekhez férhetnek hozzá a pedagógusok, továbbá kommunikációs felületet is kialakítanak, amelyen keresztül a szakmabeliek értekezhetnek egymással.


    Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója kiemelte: újra kell gondolni a pedagógiai szolgáltatási rendszert, amelybe garanciát kell beépíteni annak érdekében, hogy minden intézmény, pedagógus és gyermek hozzájusson "azokhoz a pedagógiai szolgáltatásokhoz, amelynek eredményeként a kívánt oktatási rendszer létre fog jönni", ehhez azonban szükséges feltárni a rendszer jelenlegi helyzetét.


    Elképzeléseik szerint a későbbiekben egy többpólusú rendszerben "az állam egyszerre van jelen mint szakmai irányító és mint domináns szolgáltató". A következő hónapokban az OFI azt kutatja majd, milyen lépéseket ajánljanak az oktatáspolitikának ahhoz, hogy a köznevelési rendszer hatékonyan kiépüljön, két év múlva pedig reményeik szerint egy térképen be tudják majd mutatni, "hol mit lehet elérni és milyen szolgáltatásokon keresztül" - fogalmazott.

mti
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó