Bajnaiék állnak a Fidesz-székház-foglalás mögött?
Ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába – közölte Kocsis Máté a Fidesz kommunikációs igazgatója a párt központi hivatala előtt tartott sajtótájékoztatóján. Kettősséget mutat, hogy míg a Haza és Haladás közleményben cáfolta, hogy bármi köze is lenne az akcióhoz, Karácsony Gergely, – aki a leginkább sürgette az ökopárt és az Együtt 2014 lepaktálását – szolidáris a tüntetőkkel, és támogat minden, az alaptörvény-módosítás ellen tartott megmozdulást. A kormánypárt székházának udvarát csütörtök délelőtt foglalták el ellenzéki aktivisták.
Utoljára frissítve: 2013. március 7. 19:48
2013. március 7. 13:48

„Leülnénk és megbeszélnénk egymással a vitáinkat, minden véleményt fontosnak tartunk, és tiszteletben tartjuk őket” – hangsúlyozta Kocsis Máté a Lendvay utcában található Fidesz-székház előtt tartott sajtótájékoztatóján. Kijelentette, az agresszió nem elfogadható a viták rendezésére, „ha valakinek vitája van a szomszédjával, az nem jogosítja fel, hogy berúgja az ajtaját”.

„A magyar emberek nem kérnek a baloldal gyűlöletkampányából, szeretnénk emlékeztetni mindenkit – azokat is akik tüntetnek és akadályozzák az itt dolgozókat –, Magyarország 2010-ben nyolc zavaros év után úgy döntött, hogy a biztonságra szavaz” – fogalmazott. Kocsis szomorúnak nevezte, hogy a tüntetők nem hajlandók a párbeszédre, „ha már nem fogadják el a süteményt és a teát, akkor legalább hallgassanak meg. […] Ne dőljenek be a politikai trükköknek, és vegyék észre, hogy felhasználják őket” – mondta a fideszes politikus.

Kocsis később párbeszédre hívta a tüntetőket, a Fidesz kommunikációs igazgatja azt mondta: hajlandóak egyeztetni, és várják őket a székházba. A hétfői zárószavazásig még van idő, így értemben is lehet tárgyalni, de az erőszakos magatartással nem tudnak mit kezdeni. A tüntetők nem reagáltak, csak kiabáltak, „nem vagyunk erőszakosak, nem vagyunk erőszakosak.” A politikus elmondta azt is, nem ők hívták ki a rendőrséget és azt sem szeretnék ha demonstrálókat elvinnék a Lendvay utcából. Fontosnak nevezte továbbá, hogy az Orbán-kormány – az előzőekkel ellentétben – más stílussal jár el, most „mindenki elmondhatja a véleményét.”

Bajnai szövetségese támogatja a tiltakozást

A Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás csütörtök délelőtt tagadta, hogy köze lenne a székházfoglaláshoz, azonban Karácsony Gergely, aki az LMP-n belül a leghangosabban sürgette az Együtt 2014-hez való csatlakozást, közleményben jelezte: szolidáris a tüntetőkkel. „A Párbeszéd Magyarországért képviselői minden lehetséges eszközzel tiltakozni fognak az alkotmányosságot felszámolni akaró alaptörvény-módosítás ellen, és támogatásukról biztosítanak minden ezzel kapcsolatos megmozdulást” – olvasható a politikus nyilatkozatában.

A „civilek” között megjelentek egykori LMP-s aktivisták, a Hallgatói Hálózat néhány tagja, és a korábbi Milla rendezvények néhány szónoka. Az Index tudósításában azt írja: a tüntetés hírére a Demokratikus Koalíció is bejelentette, hogy csatlakozni akar, de ezt határozottan elutasították. A portálnak azt nyilatkozták: függetlenek akarnak maradni és ha a DK tagja odamennek, ellenük is tüntetni fognak.

A kamerás kocsi elment

Több kormányellenes tüntető nem érkezett a Fidesz székháza elé, de jelenleg is többtucatnyian vannak a Lendvay utcában – számolt be a helyszínről a sajtótájékoztatót megelőzően a Hír Televízió tudósítója. Elmondta, a délelőtt 11 órakor érkezett térfigyelő autó már nincs a székház előtt. A hatóságok csak Lendvay utca két végét biztosítják. A tüntetők válaszul erre kiabálni kezdtek, „az alkotmány nem játék, demokráciát, jogállamot” – skandálták. A párt székházának udvarán üldögélő mintegy 30-40 ember molinókkal, táblákkal ad hangot véleményének.

A Hír Televízió munkatársa megkérdezte a demonstrálókat arról, hogy mi ellen tiltakoznak konkrétan, válaszul néhányuk azt felelte, szerintük az alkotmány negyedik módosítása korlátozza a családok és az emberek szabadságjogát. Mindezek mellett azt sem tartják igazságosnak, hogy nem ismeri el családként az azonos neműek kapcsolatát, valamint az élettársi viszonyban élőket.

A "spontánok" megnevezték szervezőiket

Két - vélhetően HaHa-s - aktivista az ATV-ben szombatra újabb tüntetésre hívott. A szombati demonstrációt ezek szervezik:

Humán Platform

Magyar LMBT Szövetség

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

Amenca Facebook-csoport

A Város Mindenkié

AICA Műkritikusok Nemzetközi Szervezete Magyar Tagozat

Amnesty International

Budapest Pride

Colorful Circles’ World LMBTH Munkacsoport

Első Magyar Egyetemfoglalás

Független Előadó-művészeti Szövetség

Fundamentum (emberi jogok folyóirata)

Hallgatói Hálózat

Hálózat A Tanszabadságért

Háttér Társaság a Melegekért

Középiskolai Hálózat

Labrisz Leszbikus Egyesület

Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége

Magyar Helsinki Bizottság

Méltóságot Mindenkinek Mozgalom

Migránsszolidaritás

Művész Hallgatók Hálózata – Muhaha

Nők Lázadása

Nők a Nőkért az Erőszak Ellen

Oktatói Hálózat

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Radikális szociális munkások

Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete Ifjúsági Tagozat

Szülői Hálózat

Társaság A Szabadságjogokért

tranzit.hu

Új Szemlélet csoport

Zöld Fiatalok

Rétvári: a KIM elítéli a Lendvay utcai erőszakos eseményeket

Az igazságügyi tárca elítéli a Lendvay utcánál csütörtökön történt erőszakos eseményeket - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

A parlamenti államtitkár kiemelte: az alaptörvény a magyar embereké, és tiszteletben kell tartani mindenkinek a véleményét. Aki a jogállamiságot hirdeti, annak elsődleges kötelessége mások jogainak tiszteletben tartása - tette hozzá.

Mint mondta, Magyarországon a véleménynyilvánítás szabad, de az agresszió nem elfogadható. A jogállam sosem fér össze az erőszakkal. A demokrácia a vitára épül, és a viták nyomán kialakuló többségi álláspont mindenki által történő elfogadására - fejtette ki. Az erőszak nem erőt, hanem a megértés, a tolerancia hiányát mutatja - tette hozzá.

A történelemben sosem a demokraták eszköze volt az erőszak - emelte ki Rétvári Bence, aki rámutatott: a rendszerváltás óta eddig erőszak csak ott ütötte fel a fejét a tüntetéseken, ahol a szélsőjobb vagy szélsőbaloldal is jelen volt.

"Az erőszak nem megoldás, az erőszakban nem hiszünk" - fogalmazott a parlamenti államtitkár, aki megköszönte a rendőrség higgadt, nyugodt és szakszerű munkáját. Jól jelzi a korábbi évekhez képest a magyar jogállam megerősödését, hogy a rendőrség tüntetőkkel szembeni fellépése a 2006-os tömeges jogsértésekkel szemben most már teljes mértékben megfelel a jogállami követelményeknek - közölte.  

MTI, MNO, hírTv, ATV
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
  • Karácsony Gergely lovasszobránál
    De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
MTI Hírfelhasználó