A pajzsmirigy-problémák és tüneteik
A pajzsmirigy-betegségek rendkívül változatos tüneteket okozhatnak, felismerésük orvosi feladat, de álljon itt néhány példa segítségül.
2013. március 14. 14:11

Az itt leírtak az általános tapasztalatokból indulnak, melyek az emberek 90 százalékára igazak lehetnek, de korántsem mindegyikünkre. Nagyon fontos, hogy az orvosi vizsgálatot a legalaposabb tájékoztató sem helyettesítheti. A fenti figyelmeztetést nem oktalan elővigyázatosság íratta le velünk. Világossá válik ez, ha az alábbi mondatokat valaki figyelmesen végigolvassa.

Figyelmeztetés

1. A pajzsmirigy-betegségek rendkívül változatos tüneteket okozhatnak.
2. A legsúlyosabb (pajzsmirigy-)betegségek nem egyszer jóformán semmilyen panaszt nem okoznak a betegnek.
A legsúlyosabb tünetek mögött nem egyszer nincs kimutatható szervi betegség.

A tájékoztatók nagy részénél adott betegségekről adunk tájékoztatást. Itt ezt a sorrendet megfordítjuk. Azaz a tünetekből indulunk ki, és onnan próbálunk a betegséghez eljutni. Különösen fontos annak hangsúlyozása, hogy az orvosi vizsgálatot nem helyettesítheti egy betegtájékoztató. Ha bárkinek panasza van, és mielőtt ezt a részt olvasni kezdte, szándékában volt orvosát felkeresni, az tegye is meg!

 

Mielőtt a tünetekről és panaszokról szólnánk, fontos megemlíteni egy lényeges körülményt: a pajzsmirigy-betegségeknél igen jól körülhatárolható, hogy a pajzsmirigy-működésével kapcsolatos betegségek elsősorban általános tüneteket okoznak, míg a pajzsmirigy-megnagyobbodásával kapcsolatosak főként helyi, pajzsmirigy-közeli tüneteket idézhetnek elő. Ezért e logika szerint, e két csoportra (helyi és általános) osztjuk a tüneteket.

Pajzsmirigy-betegségek okozta általános tünetek

Itt elsősorban a pajzsmirigy-működésének zavara okoz változatos típusú és súlyosságú tüneteket. A pajzsmirigy az anyagcsere és a vegetatív idegrendszer szervező középpontja, mely a szívműködésre, a hőháztartásra, az idegrendszeri érzékenységre, az emésztőrendszeri működésre, a táplálék-hasznosításra, a menstruációs ciklusra alapvető befolyással van. Ennek megfelelően leggyakrabban ezen funkciók illetve szervműködések zavarában nyilvánul meg a pajzsmirigy-működésének zavara.

Szív-érrendszeri tünetek. A gyorsult szívműködés az egyik legfontosabb tünete a pajzsmirigy-túlműködésnek. Erre az jellemző, hogy nemcsak egy-egy alkalommal gyorsul fel a szívműködés, hanem nyugalomban is gyorsult, azaz a pulzusszám meghaladja az egyénre jellemző normálisat. Ez kinél-kinél más és más, kamaszkortól kezdve 60 és 80 között szokott lenni. Túlműködés esetén, ha a beteg nem részesül pulzuscsökkentő kezelésben általában 100 feletti a pulzusszám.

Ugyanakkor az emberek egy részénél, alkattól, edzettségtől függően előfordulhat, hogy súlyos pajzsmirigy-túlműködés is csak minimális mértékben emeli a pulzusszámot. A szívműködés felgyorsulása mellett ritmuszavarra is hajlamosít a pajzsmirigy-túlműködés. Idősebb emberekben egyáltalán nem ritka, hogy a ritmuszavar az egyetlen tünete a túlműködésnek. Fontos tünet lehet a vérnyomás emelkedése.

A csökkent pajzsmirigy-túlműködésre az előbb felsoroltak ellenkezője igaz általánosságban. Ugyanakkor ez jóval kevésbé okoz szubjektíve panaszt a betegnek, amiben az is szerepet játszik, hogy az idegrendszer érzékenysége alulműködés esetén csökkent, túlműködés esetén fokozott. Másrészt minél súlyosabb az alulműködés, annál gyakrabban fordulhat elő ritmuszavar is.

Nehézlégzés. A pajzsmirigy-működésnek, és ezáltal a szív munkájának bármilyen irányú eltérése csökkenti a szervezet teljesítőképességét. Ennek leggyakoribb jele, hogy az ember fullad, nehézlégzése van. Ez kezdetben csak terheléskor észlelhető, olyan esetekben, mely korábban nem okozott panaszt az embernek.

Az idegrendszer aktivitásának változása. A keringési rendszer előbb említett tüneteit is jelentős részben a szimpatikus idegrendszer működésében bekövetkező változások idézik elő. Ennek a rendszernek a fokozott aktivitását idézi elő a pajzsmirigy-túlműködés, és ez kézremegéshez, fokozott ingerlékenységhez, alvászavarhoz vezet. Csökkent pajzsmirigy-működés ennek ellenkezőjét okozza: az ember tompábbá, közönyösebbé válik, aluszékony, feledékeny lesz, és csökken a szexuális aktivitása, érdeklődése.

Anyagcsere változása. A pajzsmirigy-túlműködés az alapanyagcserét fokozza, azaz a bevitt kalória jóval nagyobb részét égeti el a szervezet az anyagcsere folyamataiban. Ennek tünetei a megnövekedett étvágy ellenére is fogyatkozó testsúly, fokozott izzadékonyság, a testhőmérséklet emelkedése, a melegtűrő-képesség csökkenése. A csökkent pajzsmirigy-működésre ezek ellenkezője jellemző: a gyengébb étvágy ellenére is gyarapodó testsúly, bőrszárazság, a testhőmérséklet, a hidegtűrő-képesség csökkenése.

Menstruáció, fogamzóképesség zavara. Nőknél a menstruáció szabálytalanná válása jelentkezik a pajzsmirigy-működés súlyosabb zavaránál. Túlműködés gyakoribbá, alulműködés ritkábbá teszi a menstruációt. A fogamzóképességet mindkét irányú hormon-eltérés csökkenti, teherbeesés esetén szintén bármilyen irányú hormonális eltérés gyakoribbá teszi a vetélést.

Bőr és hajtünetek. Az előbb már említett tüneten (túlműködés fokozott izzadékonysággal, alulműködés a bőr szárazságával jár) kívül jellemző a fokozott hajhullás, a köröm töredezetté válása. A szemöldök oldalsó szélének kihullása is ismert csökkent pajzsmirigy-működés esetén. Az igen gyakori és a betegeknek nem egyszer komoly aggodalmat okozó hajhullás a legtöbb esetben nem visszafordíthatatlan. Keletkezésében azonban nemcsak a működési zavar játszik szerepet, de az is, hogy feltehetően a hajhagymák ellen is termelhet a szervezet ellenanyagot, ami hasonlóan autoimmunnak nevezett, de a pajzsmirigy működési zavarától független betegség.

A pajzsmirigy autoimmun betegségeinek, azon belül is a Basedow-kórnak jellegzetes tünete a testen bárhol, foltokban megjelenő pigment-hiány. Ezek a néhány cm-s, ritkán akár tenyérnyi világos bőrfoltok általában végleg megmaradnak.

Pajzsmirigy betegség okozta helyi tünetek

Itt elsősorban a pajzsmirigy megnagyobbodása okozta nyomási tünetekről szólunk. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a pajzsmirigy-túlműködés okozta szimpatikus idegrendszeri aktivitás nyaki vérbőséget előidéző hatása is helyi panaszokban jelentkezhet.

Gombóc és nyaki szorító érzés. Ez normális pajzsmirigy-működés mellett is nagyon gyakran jelentkező tünet. Ilyen esetben alkatilag gyakran labilisabb emberekről, vagy fokozott stressz helyzetről van szó, melyre a szervezet a szimpatikus idegrendszer aktivitásának fokozásával reagál. Ez idézi elő a nyaki szervek, különösen a pajzsmirigy duzzanatát. Utóbbi nem egyszer láthatóan lüktethet. A pajzsmirigy túlműködése – mivel maga is fokozza a szimpatikus idegrendszer aktivitását – természetesen sokaknál előidézi ugyanezt. A pajzsmirigy megnagyobbodását is gyakrabban észleljük az említett panasszal jelentkező emberek között.

Nehézlégzés. A pajzsmirigy megnagyobbodása által okozott légcső-szűkület nem egyszer csak igen előrehaladott állapotban okoz tünetet, mivel ez lassan évtizedek alatt szokott kialakulni. A hirtelen kialakuló, jelentős nagyságú pajzsmirigy-ciszta is okozhat nehézlégzést.

Nyelési zavar. A pajzsmirigy nagyobbodás okozta nyelőcső szűkület idézi elő. Szemben a légcsővel, a nyelőcső izmos falú, változó átmérőjű szerv, mely jobban tud alkalmazkodni külső nyomáshoz. Így sokáig csak időszakos nyelési zavar jelentkezik, egyre nagyobbá váló golyva esetén azonban mind gyakrabban okoz problémát a darabos étel nyelése.

A hangszín megváltozása. A pajzsmirigy tokja közelében futó, a hangszalagot ellátó ideget nyomva a hangszín mélyebbé válása gyakori tünet megnagyobbodott pajzsmirigy estén. A kezdetben időszakosan jelentkező rekedtség, ha azt a pajzsmirigy-nagyobbodás okozza egyértelműen előrehaladott és ezért már csak műtéttel kezelhető pajzsmirigy-nagyobbodást jelent. Súlyosabb esetben az ideg bénulása miatt csak suttogva tud beszélni az érintett. A pajzsmirigy súlyos alulműködése a hangszalag megvastagodása révén okoz rekedtséget, jellegzetes a színtelen reszelős hang.

Fájdalom a pajzsmirigy-régióban. A pajzsmirigy környékének fájdalmasságát, érzékenységét előidéző leggyakoribb okokat a táblázatban tüntettük fel. Elöljáróban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a pajzsmirigy régióban észlelt fájdalom, érzékenység nagy részében ténylegesen nem pajzsmirigy-rendellenesség okozza a panaszt, sokkal inkább a garatból kisugárzó fájdalom vagy a nyakcsigolya meszesedése.

A pajzsmirigy két jól körülhatárolt esetben okoz fájdalmat: a pajzsmirigyben hirtelen kialakuló körülírt folyadékgyülem (tömlő vagy ciszta) a gyakoribb. Erre elsősorban a pajzsmirigy tapintható elváltozásának érzékenysége jellemző. Nagyobb fájdalom ritkán jelentkezik, hőemelkedés nem ritkán kíséri ilyen esetben. A beteg azt tapasztalja, hogy egy-két nap alatt spontán is enyhül a leggyakrabban nyomó jellegű, kellemetlen érzés. A másik jellegzetes pajzsmirigy-fájdalom a szubakut, granulomatózus pajzsmirigy-gyulladást kíséri. Itt hirtelen keletkező láz, és a pajzsmirigy kemény fájdalmas duzzanata áll előtérben.

A pajzsmirigy érzékenységét számos betegségben lehet észlelni. Ilyen a Basedow-kórban fokozott véráramlás okozta nyaki érzékenység és a krónikus pajzsmirigy-gyulladás aktívabb szakaszaiban észlelt hasonló panasz.

Egészségkalauz - Dr. Solymosi Tamás
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó